Politică

Clujenii pedalează din nou gratuit

<p /><img src="documente/stories/03_martie/31_ziua/06-biciclete-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />235 de biciclete au fost puse, începând de ieri, la dispoziţia clujenilor.

Proiectele de bike-sharing gratuit ,,I’Velo” şi “StudentObike” au fost relansate ieri la Cluj-Napoca, în prezenţa primarului Sorin Apostu şi a reprezentanţilor Asociaţiei Green Revolution şi Raiffeisen Bank.

 


„Începând de astăzi (ieri – n.r.), relansăm la Cluj un program care practic a fost o surpriză pentru noi toţi, atât pentru organizatori, cât şi pentru Primărie, şi anume «I’Velo». Acest program este iniţiat de Asociaţia Green Revolution şi Raiffeisen Bank, care pun la dispoziţia clujenilor 135 de biciclete pe platoul de la Sala Sporturilor. Aceste biciclete vor putea fi folosite pe tot parcursul anului până când vremea va permite. Lansăm tot astăzi şi «StudentObike», acel program pe care l-am demarat încă din toamna anului trecut. Este vorba despre 50 de biciclete în Haşdeu şi alte 50 de biciclete în zona Iulius Mall, vivazi de Facultatea de Ştiinţe Economice”, a declarat primarul Sorin Apostu. Edilul a mai adăugat că anul trecut peste 2.000 de studenţi au folosit bicicletele, iar în cadrul programului ,,I’Velo” peste 24.000 de clujeni au închiriat bicicletele. “La un moment dat s-au format şi cozi la închirierea bicicletelor”, a mai menţionat primarul.

Pentru început, programul de închiriere a bicicletelor va fi între orele 10-18, iar în timpul verii va fi prelungit cu două ore. Bicicletele se vor putea închiria gratuit pe baza unui act de identitate, fără ca acesta să fie reţinut. Clujenii trebuie să mai ştie că pot beneficia de acest program doar dacă au peste 14 ani. Închirierea bicicletelor se va face pentru o perioadă de timp de două ore.


“«I’Velo» este un program naţional de bike-sharing, care s-a bucurat de un real succes în rândul clujenilor. Am adus aceleaşi biciclete de anul trecut, care au trecut printr-un proces de mentenanţă. Avem personal suplimentar care se va ocupa de partea tehnică. Am făcut analize vizavi de ceea ce s-a întâmplat anul trecut şi ne-am pregătit cu un set de piese pentru cazul în care vor fi probleme”, a precizat Ionuţ Milanovici, project manager în cadrul Asociaţiei Green Revolution.

Primarul Sorin Apostu a ţinut să arate că cele două progame de bike-sharing gratuit îi pregătesc pe clujeni în vederea implementării proiectului european al Primăriei “51 de staţii self service de biciclete”.


“Acum nu facem altceva decât să pregătim acel proiect european al municipalităţii, care se află acum în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Proiectul european are o valoare de circa 1 milion de euro, oraşul urmând să fie dotat cu 50 de staţii pentru închirierea bicicletelor, după modelul deja existent în toate capitalele europene. Bicicletele se vor putea închiria pe baza unui card eliberat de Primărie. Staţiile vor fi monitorizate electronic, va exista o maşină care va face plinul sau va goli anumite staţii în funcţie de necesităţi. Dacă proiectul va trece de evaluare luna aceasta, probabil că în vară putem să lansăm licitaţia. La momentul actual există 22,5 kilometri de piste pentru biciclete, iar prin acest proiect se vor crea alţi 20 de kilometri de piste. Ca să existe o continuitate a acestor trasee am apelat chiar şi la donaţii din partea firmelor private, care ne-au donat terenul din faţă”, a arătat primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter