Politică

Itu acuză UDMR de campanie “provocatoare şi agresivă”

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/22_ziua/panou udmr consultatie ardeleana rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Deputatul PSD îi solicită premierului Emil Boc explicaţii în privinţa „iniţiativelor ilegale şi provocatoare ale UDMR de la Cluj”.

Într-o interpelare adresată premierului Emil Boc, deputatul PSD de Cluj Cornel Itu acuză faptul că strategia UDMR prin care se urmăresc “obsesiv scopuri separatiste” ia “forme noi, inedite” şi devine cu fiecare zi “tot mai provocatoare şi mai agresivă”.

Deputatul Itu critică o acţiune a UDMR, promovată prin machete publicitare şi printr-o serie de panouri scrise în limba maghiară “fără traducere, având un conţinut inaccesibil populaţiei majoritare şi montate în oraş fără acordul şi autorizaţia Primăriei Cluj”.


Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, firma care a amplasat panoul în cauză nu avea autorizaţie de construire şi a fost sancţionată recent cu o amendă de 4.000 de lei, pentru afişaj ilegal.

Itu: „Panourile pot
sugera idei separatiste”


Social democratul clujean este de părere că ultimul panou montat care se află în cartierul Grigorescu, pe un teren proprietate personală, fără autorizaţie şi cuprinzând două mesaje: “Erdelyi Konzultacia” (Consultaţia Ardeleană – n.r.) şi “Figyelűnk Egymasra” (Suntem atenţi unii la alţii – n.r.), au “trimitere indubitabilă la ascuţirea vigilenţei în raport cu celelalte etnii”.

“În sprijinul constatării mele vin câteva dintre recentele acţiuni întreprinse de UDMR în Municipiul Cluj-Napoca. Este vorba de un sondaj promovat prin machete publicitare şi printr-o serie de panouri scrise în limba maghiară, fără traducere, având un conţinut inaccesibil populaţiei majoritare şi montate fără acordul şi autorizaţia Primăriei Cluj”, explică el.


Potrivit lui Itu, prin conţinutul acestor panouri li se sugerează respondenţilor idei separatiste, care pot degenera în situaţii conflictuale.

Laszlo Attila:
„Ne consultăm cu maghiarii”


Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Laszlo Attila (UDMR), susţine că sondajul se adresează maghiarilor din Transilvania, fiind de fapt o campanie „de promovare a UDMR, de apropiere de maghiari”.

„Este o campanie de consultare, am spus încă de la Congresul nostru de la începutul anului că vom face aceste campanii, nu este neobişnuit. Sunt 250.000 de oameni în Transilvania care sunt chestionţi. 17.000 sunt din Cluj. Îi întrebăm ce îşi doresc de la noi, ce aşteptări au de la Uniune, ce nemulţumiri au, este exact o campanie de consultare. Secretariatul Uniunii coordonează partea publicitară”, a spus Laszlo Attila.


Cât despre autorizaţii, viceprimarul susţine că nu ştie prea multe: “Ştiu că au fost inspectori de la primărie acolo, în privinţa unui panou pe proprietate privată, dar nu ştiu ce s-a întâmplat. Ştiu că au solicitat autorizaţie de construcţie”.

 

abonare newsletter