Politică

Preşedintele califică drept o „prostie” speculaţiile că şi-ar dori comasarea unor comune de unguri cu comune de români

<p>Preşedintele Traian Băsescu, a declarat, azi, la postul public de Radio, că 'speculaţiile groaznice' apărute după declaraţiile sale de ieri seara de la Palatul Cotroceni, cum că şeful statului ar vrea să comaseze comune de unguri cu comune de români, reprezintă „o prostie”.</p>



„Sunt un şef de stat care trebuie să respecte legislaţia internaţională. România a semnat convenţii prin care respectă drepturile minorităţilor, inclusiv acela de a nu le fărâmiţa comunităţile”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că trebuie să găsească o soluţie de compromis în privinţa reoganizării administrativ-teritoriale a ţării, care să fie acceptată de toate părţile, reiterând ideea că el nu este unul care să se „sperie că pleacă ungurii şi mută Covasna şi Harghita în Ungaria”.

„În ultimii 21 de ani s-au mai înfiinţat sute de comune multe dintre ele neviabile, multe dintre ele nu sunt în stare să-şi asigure prestaţia. După ce se produce reorganizarea la nivel judeţean, pe aceste judeţe mari, una din primele sarcini, dincolo de lansarea programelor de dezvoltare regională şi accesarea banilor direct de la Bruxelles, nu prin Guvern, una din primele sarcini trebuie să fie o analiză de viabilitate a comunelor pe care le au în judeţ. Şi va trebui trecut la un proces de comasare în aşa fel încât să avem comune viabile, care-şi pot susţine propriul aparat din încasările proprii, care pot contribui cu resursa proprie din taxe şi impozite locale la propria dezvoltare”, a mai spus Traian Băsescu.Citează Agerpres.

 

abonare newsletter