Politică

Peste 100 de locuri de parcare şi iluminat modern în Detunata

<p /><img src="documente/stories/06_iunie/23_ziua/05 masini parcare alei alee zona detunata rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />16 alei din zonă au fost reabilitate în acest an.

Primăria Cluj-Napoca a finalizat aproape în totalitate cel de al doilea proiect de refacere integrală a aleilor dintr-un cartier.

Astfel, după Plopilor Vechi, în zona zona Mercur - Detunata - Meseş din cartierul Gheorgheni au avut loc lucrări ample de refacere  a aleilor dintre blocuri, de extindere şi modernizare a iluminatului public, precum şi lucrări de plantări în zonele verzi şi amenajarea locurilor de joacă.


Zona a fost refăcută după o perioadă de 30-40 de ani de când nu s-a mai investit nimic. “Ne aflăm la cea de-a doua recepţie finală a lucrărilor integrate din cartiere. Este vorba despre zona Detunata, unde am reabilitat toate aleile, cu excepţia principalei şosele de legătură care, din cauza lucrărilor la gaz, întârzie trei luni de zile. Au fost reabilitate în total 16 alei şi se pregăteşte montarea a 252 de corpuri noi de iluminat. Înainte aici erau doar 20 de corpuri de iluminat. Cu toate acestea, factura la iluminat va scădea cu circa 30-40% deoarece vorbim despre corpuri de iluminat performante. De asemenea, din acest complex face parte şi parcul Detunata, care a fost reabilitat şi s-au creat variante pentru toate vârstele: piste de biciclete, piste de role, loc de joacă pentru copii şi adolescenţi, loc de fitness şi locaţii pentru jocuri de table, cărţi sau şah”, a explicat primarul Sorin Apostu.

Post de Poliţie Locală în parc


El a mai adăugat că în parcul Detunata a fost înfiinţat şi un post de Poliţie Locală pentru ca investiţiile de aici să nu fie vandalizate. Tot în zona Detunata, Primăria a creat şi noi locuri de parcare. „S-au creat 107 locuri noi de parcare. Pe aleea centrală, odată cu refacerea ei, se vor crea alte circa 70 de noi locuri de parcare”, a precizat primarul.

Legat de întârzierea lucrărilor la aleea principală, primarul a menţionat că le-a dat un ultimatum celor de la E.On Gaz pentru a finaliza investiţiile în zonă în cel mult trei luni.


E.On încurcă lucrările

„Pe Detunata, după ştiinţa mea şi din datele pe care le am, cei de la gaz au lucrat tot timpul. Eu cred că din banii investiţi pe această alee de-a lungul timpului schimbau conductele cel puţin în întreg cartierul Gheorgheni. Nu am să înţeleg acest mod de lucru niciodată. Le-am impus să găsească o soluţie şi să lucreze la conducte prin zona de spaţiu verde acolo unde se poate. Noi vrem ca până la sfârşitul acestui an întreg complexul Detunata – Meseş din Gheorgheni să fie gata”, a afirmat primarul Clujului.


Investiţiile în iluminatul public din zonă se ridică la 2 milioane de lei, în timp ce alte 2,6 milioane de lei au fost cheltuite pentru amenajarea locurilor de parcare şi pentru cele 16 alei. Lucrările de amenajare a zonei Detunata au început în 21 martie anul acesta, suprafaţa carosabilă asflatată fiind de peste 5.200 mp. În parcul Detunata lucrările au presupus refacerea aleilor, vopsirea aparatelor de joacă şi a băncilor, reabilitarea foişorului acoperit. Au mai fost amplasate şase mese noi pentru practicarea jocurilor de societate, două mese pentru tenis de masă, cinci aparate de fitness, două bănci balansoar şi un leagăm cuib. Parcul Detunata are începând din acest an şi o pistă pentru biciclete de 760 m.

abonare newsletter