Politică

Partidul Iniţiativei Naţionale, “reinventat” de Dan Diaconescu

<p><img src="documente/stories/07_iulie/29_ziua/04 colaj.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Mult anunţata relansare a PIN, despre care lumea a uitat demult, e doar un “proiect al outsiderilor” politicii româneşti, susţin comentatorii politici clujeni.</p>

După ce vreme de câţiva ani a strâns electorat de dreapta, patronul OTV Dan Diaconescu vrea să construiască un pol de stânga – alături de consilierul său politic Cozmin Guşă, Marean Vanghelie “care este” primarul PSD-ist al sectorului 5 al Bucureştiului şi preşedintele PIN Lavinia Şandru – un pol de stânga.

Potrivit evz.ro, din acest pol ar urma să facă parte şi alte formaţiuni politice, pentru ca, împreună, să rupă electoratul PSD. Astfel, “candidatul formaţiunii PIN la prezidenţiale”, Dan Diaconescu, alături de consilierul său Cozmin Guşă, continuă să poarte o serie de negocieri secrete cu primarul sectorul 5, Marean Vanghelie.


De altfel Cozmin Guşă susţine: “În ceea ce priveşte proiectul PIN despre care aţi vorbit azi, mi se pare viabil şi dacă m-ar întreba i-aş sfătui să-l finalizeze printr-o construcţie politică mai degrabă de stânga, care să recupereze mare parte din electoratul oamenilor dezamăgiţi de isprăvile baronilor milionari”.

Comentatorii politici clujeni Sergiu Mişcoiu şi Ioan Hosu susţin că proiectul este “aproape o poveste sau o construcţie precară”. Mai mult, în opinia lor, PIN nu ar fi trebuit să ţintească aşa departe, la prezidenţiale, ci să se gândească mai degrabă la locale şi parlamentare.


Asocierea dintre Vanghelie şi Diaconescu nu ar fi deloc surprinzătoare, având în vedere că electoratul celor doi seamănă “cel puţin din punct de vedere educaţional”. Potrivit celor doi analişti, în toată această construcţie, cei patru vin “fiecare cu ce poate: media, bani, recunoaştere”.

Hosu: „Outsiderii nu se pot reinventa singuri”


Sociologul clujean Ioan Hosu susţine că nu se poate vorbi de o reapariţie a PIN.

„Este mult spus reapariţie a PIN. Nu trebuie să uităm că la ultimele alegeri au scos extrem de puţine voturi, deci nici măcar nu cred că are importanţă ca proiect. Să spunem că Diaconescu ar putea aduce nişte voturi, ar putea fi motorul. PIN nu are reprezentanţi nici măcar la nivel local. Această reapariţie este o construcţie media în jurul acestor trei personaje sau patru, nu un proiect politic. Este o încercare a outsiderilor de a se reinventa, de a reapărea pe scena politică, dar este greu pentru outsideri să se reinventeze singuri”, a declarat Hosu pentru monitorul.


Pe de altă parte, între partidele de sub prag, s-ar putea să vedem o alianţă, cu PRM de exemplu, adaugă sociologul. „Ar fi ciudat, dar şi pe Becali l-am văzut în alianţă cu PRM, acum câţiva ani... Dar cred că este doar o poveste, nu se ştie ce se va alege de ea. Prima fază va fi localele din 2012, apoi urmează generalele. În ce îl priveşte pe Vanghelie, trebuie văzut care este electoratul fiecăruia, trebuie suprapuse electoratul cu audienţele. Este apropiat de stânga. Se ştie că la un moment dat era apropiat de PDL. Până la urmă Dan Diaonescu ar putea avea acelaşi electorat cu cel al lui Vanghelie, cel puţin din punct de vedere educaţional”, a explicat sociologul.

“PIN nu are vizibilitate, D.D. nu are partid”


Analistul Sergiu Mişcoiu vorbeşte despre elemente comune între modul de a se manifesta în politică al celor din PIN pe de o parte şi cel a lui Diaconescu, pe de altă parte: justiţiarism, obsesia pentru denunţuri, apel la teoria conspiraţiei, populism, “televizionism”, anti-elitism, naţionalism.

Potrivit lui Mişcoiu, PIN nu a reuşit să capete încredere în electorat, în timp ce Dan Diaconescu se bucură de un capital apreciabil de încredere, cel puţin conform sondajelor. “Numai că DD nu are partid, iar PIN nu are vizibilitate, aşa că acest mariaj anunţat poate fi mutual benefic. Problema este că următoarele alegeri vor fi localele şi parlamentarele din 2012, nu prezidenţialele care ar fi putut avantaja PIN prin imaginea lui DD”, a explicat Mişcoiu pentru monitorul.

Analistul clujean consideră, de asemenea, că atât PIN, cât şi Vanghelie ar avea doar de câştigat de pe urma unei colaborări, mai ales în perspectiva “unei colaborări cu PRM”, la parlamentarele din 2012. “Marian Vanghelie se află într-o poziţie delicată în PSD şi încearcă să găsească o formulă pentru a-şi susţine candidatura în 2012 la sectorul 5 sau chair la Primăria Generală. Ar fi un câştig major pentru PIN, chiar dacă Vanghelie nu ar fi reales la locale, mai ales în perspectiva negocierii eventuale a unei alianţe electorale cu PRM pentru parlamentarele din 2012. În concluzie, construcţia este deocamdată ipotetică şi precară, dar, pe fondul crizei şi cooptării altor nemulţumiţi din partide precum PSD, PDL, PRM sau PC, şi folosind motorul mediatic al OTV, PIN are un anumit potenţial de creştere”, a conchis Mişcoiu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter