Politică

“Unii politicieni populişti au început să se pregătească de campanie”

<p /><img src="documente/stories/08_august/01_ziua/08-fmi delegatie traian basescu_alexandru micsik.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aşa apreciază preşedintele Traian Băsescu gestul unor politicieni de a promite marea cu sarea pentru a deveni “simpatici” electoratului.

Şeful statului spune că nu trebuie uitată lecţia din 2008.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în timpul întrevederii cu membrii delegaţiei comune FMI, CE şi BM, că “unii politicieni populişti” au început să se pregătească de campanie, afirmând că mesajul său este că “ România trebuie să rămână serioasă”.


“Problema este, din ce am observat în ultimele zile, că unii politicieni populişti au începută să se pregătească de campanie. Nu, România trebuie să rămână serioasă. Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi aşa va rămâne şi fără nicio promisiune care nu poate fi acoperită, precum în 2008, când a fost generat dezastrul şi românii au suferit în 2009 şi 2010”, a declarat Traian Băsescu. Şeful statului a precizat că nu trebuie uitată lecţia din 2008.

Preşedintele Traian Băsescu a primit ieri, la Palatul Cotroceni, delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale aflată în România pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv şi a modului în care au fost îndeplinite ţintele stabilite pentru prima jumătate a acestui an.


Rezultatele evaluării vor fi prezentate astăzi, într-o conferinţă de presă, de către oficialii FMI, Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

Franks apreciază colaborarea cu Guvernul drept excelentă


Şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, Jeffrey Franks, a declarat ieri, la întrevederea cu şeful statului, că la începutul anului 2009 România avea una dintre cele mai proaste situaţii din punct de vedere al riscurilor dintre ţările europene, acum fiind mai bună decât în multe ţări UE.

“Vă mulţumesc foarte mult pentru asistenţa competentă şi pentru evaluarea competentă a acordului pe care îl avem. Văd partea pozitivă, care, din fericire, este mai mare decât cea negativă şi pentru mine este clar că ceea ce aţi menţionat, acele acţiuni ce trebuie făcute pe viitor, trebuie să fie realizate la timp. Sunt fericit că, pentru această perioadă, aţi concluzionat că ne menţinem în program, ceea ce este extrem de important pentru noi, ca şi credibilitate. Continuăm să considerăm acordul ca fiind unul preventiv. Vă mulţumesc foarte mult, pentru munca dumneavoastră”, a spus preşedintele Traian Băsescu, în debutul întâlnirii cu membrii delegaţiei comune a FMI, CE şi BM.


La rândul său, Jeffrey Franks a apreciat colaborarea cu Guvernul drept excelentă.

“Există o dorinţă autentică şi un angajament autentic al României să devină una dintre cele mai bine conduse economii în Europa faţă de situaţia anterioară, care nu era aşa bună”, a adaugat Franks.


O economie ”bine condusă”

În timpul discuţiei a intervenit şi reprezentantul Băncii Mondiale, Istvan Szekely, care a arătat că, în prezent, există dovezi că România are o economie bine condusă, în comparaţie cu alte ţări, ceea ce este un semnal bun. “Dar este şi obligaţia dumneavoastră să rămână în continuare aşa, pentru că noul acord este unul de precauţie, aşa că trebuie să vă finanţaţi de pe piaţă. Acum judecata dumneavoastră este cea mai importantă şi acesta este un lucru bun”, a mai spus Szekely, citat de Mediafax.

“La începutul lui 2009, România era una dintre cele mai proaste ţări din Europa din punct de vedere al riscurilor şi acum este mai bună decât multe din ţările UE. Acesta este un semnal bun”, a spus şi Jeffrey Franks.

Şeful statului român a amintit şi de problema reducerii pierderilor întreprinderilor de stat, pe care România trebuie să o rezolve până la finele anului.

“Trebuie să reuşim. Problema acestor întreprinderi pentru bugetul naţional este deficitul şi nu vom reuşi să creştem competitivitatea până când aceste întreprinderi nu vor fi modernizate şi ajustate pentru a genera profit, nu pierderi şi arierate”, a menţionat Băsescu.

Cifrele FMI: creştere de 1,5% în 2011, de numai 3,7% în 2012

FMI a menţinut prognoza de creştere economică la 1,5% pentru acest an şi a redus cu 0,2 puncte procentuale estimarea pentru anul viitor, de la 3,9% la 3,7%, conform unor surse neguvernamentale citate de Mediafax.

România a îndeplinit toate ţintele cantitative stabilite pentru primul semestru al acestui an şi nu va cere nicio derogare în board-ul FMI, potrivit surselor.

Totodată, autorităţile române şi misiunea FMI au convenit asupra scrisorii suplimentare de intenţie la acord, care include noile ţinte şi măsurile care vor fi întreprinse în perioada următoare.

România va continua să înregistreze în acest an creştere economică şi chiar să accelereze anul viitor ritmul de creştere, dar numai prin continuarea “satisfăcătoare” a reformelor, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi planuri de investiţii solide, a afirmat şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, care s-a întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu premierul Emil Boc, pentru o ultimă discuţie înaintea finalului actualei misiuni a FMI, CE şi BM la Bucureşti.

“Împărtăşim părerea că, în condiţiile continuării reformelor şi al progresului acestora în mod satisfăcător, împreună cu îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene structurale, cu planuri de investiţii solide, avem toate motivele să sperăm că veţi continua cu o creştere pozitivă şi chiar veţi accelera creşterea în 2012”, i-a spus Franks premierului Boc. El a arătat că recesiunea economică a fost lungă şi dificilă, nu doar pentru români, ci pentru întreaga lume, dar că economia românească este acum într-o poziţie mult mai bună decât în urmă cu trei ani, atât pentru a creşte în viitor, cât şi pentru a face faţă oricăror eventuale dificultăţi care ar putea apărea.

“Vă aflaţi într-o situaţie din care nu doar că puteţi creşte, dar puteţi creşte în mod sustenabil, fără dezechilibre economice”, a spus Franks.

România a ieşit timid din recesiune

România a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Date de la Statistică, peste două săptămâni

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 16 august datele privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.

Ultimele date ale INS în privinţa inflaţiei relevă că preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iunie, faţă de mai, pe fondul ieftinirii produselor alimentare. Datorită ieftinirii preţurilor din iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 7,93%, de la 8,41% în luna anterioară.

Chiar şi în aceste condiţii, România a avut în luna iunie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană, de circa 2,5 ori mai abruptă decât media comunitară de 3,1%, în pofida încetinirii ritmului de creştere a preţurilor, potrivit datelor Eurostat.

În luna martie, autorităţile române au decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, FMI a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Rectificare bugetară în câteva zile

Guvernul va opera prima rectificare bugetară din acest an la începutul lunii august, prioritară fiind alocarea de resurse financiare suplimentare pentru programele de investiţii, în special cele derulate de Ministerul Transporturilor, a declarat premierul Emil Boc. “Obiectivul nostru este să susţinem lucrările de investiţii, la Ministerul Transporturilor în special, pentru că, pe de o parte, ne ajută la creşterea economică, iar pe de altă parte a demonstrat că face treabă şi îşi onorează angajamentele pe care le-a făcut. De aceea, şi la rectificarea bugetară pe care o vom avea la începutul lunii august vom pune prioritate pe investiţii şi pe acordare de resurse suplimentare la acest capitol în primul rând. De asemenea, în primele şase luni din 2011 s-au cheltuit cu 800 de milioane de euro mai mult decât în primele şase luni din 2010. Asta arată că şi creşterea economică va fi asigurată şi pe de altă parte ministerele îşi fac treaba pe ceea ce înseamnă componenta investiţiei”, a afirmat premierul.

După primul semestru, deficitul bugetului general consolidat a fost de 11,3 miliarde de lei, echivalentul a 2,07% din PIB, sub ţinta de 12,6 miliarde lei prevăzută în scrisoarea suplimentară la acordul cu FMI.

Potrivit înţelegerii cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, deficitul bugetar nu trebuie să depăşească în acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Ultimele Stiri
abonare newsletter