Politică

Politicienii clujeni vorbesc despre “preşedintele intelectual”

<p><img src="documente/stories/08_august/05_ziua/ili-constanti.jpg" border="0" style="margin: 2px 5px;" /><img src="documente/stories/08_august/05_ziua/base-presedintele_intelectual.jpg" border="0" style="margin: 2px 0px; border: 0pt none;" /></p> <p><strong> </strong></p> <p>Recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu privind “preşedintele intelectual” lansează noi dezbateri media.</p>

Şeful statului prevedea recent că românii ar putea vota, la următoarele alegeri prezidenţiale un intelectual, alegând astfel un nou model de şef al statului, un om cu “greutate intelectuală” şi “deschis la minte”.

Politicienii clujeni consideră că preşedintele următor “trebuie să fie un intelectual”, dar mai mult decât atât trebuie “să aibă caracter”. Oricum, susţin ei, asemenea lui Traian Băsescu, este posibil ca românii să vrea un “alt fel de preşedinte” şi adaugă pe listă noi nume, precum Kelemen Hunor sau Emil Boc.


Noi dezbateri privind “preşedintele intelectual”

Într-o dezbatere lansată ieri de site-ul ziare.com, într-un top 12 al eventualilor “preşedinţi intelectuali”, printre preferinţele românilor se află Cristian Diaconescu – 13,26%, Crin Antonescu – 12,61%, Andrei Marga – 10,04%, Teodor Baconschi – 9,91%. De asemenea, alături de aceştia mai figurează Sebastian Lăzăroiu, Sever Voinescu sau Cristian Preda. “Poate românii vor un alt tip de preşedinte. Până acum au avut aşa: Ion Iliescu - socialism cu faţă umană, Emil Constantinescu şi eu: preşedinte - jucător. Poate nu mai vor unul jucător, poate vor un intelectual cu viziune”, a declarat recent Traian Băsescu. “Cred că vor vrea un om cu o greutate culturală considerabilă, cred ca vor vrea un om de cultură care să le dea şi impresia că e deschis la minte”, a mai spus şeful statului.


Călian: “În niciun caz un om nou, ci unul cu experienţă”

Deputatul clujean Petru Călian (PDL) preferă un om complet, complex, polivalent. “În niciun caz un om nou, ci unul cu experienţă, de exemplu Emil Boc. Este un om complet din punctul acesta de vedere. Ceilalţi vehiculaţi or fi ei buni, fiecare pe domeniul lor, dar nu sunt polivalenţi. Trebuie să fie şi intelectual şi un bun economist, trebuie să aibă o imagine bună în plan extern”, a explicat Călian pentru monitorul.


Liderul UDMR Cluj propune noi nume

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, este de părere că şi ministrul Culturii şi actualul şef al UDMR, Kelemen Hunor, ar putea fi adăugat pe listă. “Preşedintele trebuie să fie un intelectual, desigur, dar trebuie să fie şi un om pragmatic, un negociator, cum este Traian Băsescu. Întotdeauna am crezut asta. Cred că şi UDMR va avea propriul candidat, probabil Kelemen Hunor, pe care îl vom sprijini în acest sens. Mai sunt nume acolo care trebuie amintite precum Cristian Diaconescu care este un diplomat”, a declarat Mate pentru monitorul.


PSD Cluj vrea un preşedinte “cu caracter”

Social democratul Valentin Cuibus este de părere că, indiferent de capacităţile lui intelectuale, următorul preşedinte trebuie să fie un om “cu caracter”. “Cred că românii vor şti ce să aleagă, dar cred că vor vrea un alt fel de preşedinte, un alt model. Pe urmă, cred că trebuie să aibă caracter, să fie credibil, să nu fie de exmplu un politician care a trecut de la un partid la altul, cum este Cristian Diaconescu. Românii vor şti ce să aleagă”, a spus Cuibus pentru monitorul.


Uioreanu: “Este firesc ca oamenii să caute modele”

Deputatul liberal Horea Uioreanu susţine că românii vor alege, cu siguranţă, un alt model de preşedinte. „Poate va fi altfel decât preşedintele actual, “mai intelectual”, dacă se poate spune aşa. Un lucru este cert însă, şi anume că oamenii compară, caută modele iar acest lucru este absolut firesc. Dar eu cred că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să îşi dea demisia de pe acum”, a spus Uioreanu pentru monitorul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter