Politică

Complexul teologic de pe strada Coastei ajunge mâine pe masa Consiliului Local

<p />Clădirile viitoarei facultăţi de teologie ortodoxă nu vor avea mai mult de patru etaje.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al viitorului complex teologic de pe strada Coastei se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de mâine.

După ce a fost respins de mai multe ori în şedinţa Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU), proiectul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului a primit în cele din urmă acceptul urbaniştilor clujeni. Arhiepiscopia a fost sfătuită de arhitecţi să construiască doar clădiri cu regim maxim de înălţime de P+2 în partea dinspre locuinţele individuale. Corpurile viitoarei facultăţi de teologie ortodoxă vor avea un regim de înălţime de maxim D, S+P+4E, iar căminele vor ajunge la cel mult opt etaje. „Amplasarea pe teren a construcţiilor valorifică din punct de vedere urbanistic configuraţia în pantă a terenului, cu aşezarea corpurilor faculăţii sus pe cornişă, iar a corpurilor căminelor în lungul aleii interioare care se desprinde din Biserica «Sfântul Toma», de asemenea în pantă descendentă. Accesul auto se face dinspre străzile Coastei şi Bisericii Sf. Toma, iar cel pietonal principal dinspre Calea Dorobanţilor. Parcarea/gararea auto se rezolvă atât la nivelul terenului, cât şi în subsolul şi demisolul căminului studenţesc”, se explică în referatul ataşat proiectului de hotărâre.


Scările de acces, realizate cu prioritate

Primăria doreşte ca lucrările de amenajare a spaţiului public să fie realizate cu prioritate în baza unor proiecte de specialitate. Astfel, primarul Sorin Apostu a solicitat ca scările de acces la viitorul complex teologic să fie realizate înaintea construcţiilor de pe teren. Odată cu realizarea noilor construcţii, aspectul străzii Coastei, care până nu demult era locuită de ţigani, va fi schimbat radical. „Incinta va fi amenajată şi sistematizată vertical, se vor face plantări de agrement, iar intrările în incinta facultăţii vor fi marcate corespunzător. Dinspre Calea Dorobanţilor se va amenaja o esplanadă cu scări şi platforme, care conduce la nivelul superior al taluzului, unde, în jurul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, se va amenaja o zonă mai largă, deschisă publicului. Capătul străzii Coastei se va amenaja de asemenea cu o supralărgire şi plantaţii, dinspre care se face accesul la incinta facultăţii şi platformele de circulaţie”, se mai specifică în proiect. De altfel, municipalitatea a demarat deja un proiect de refaţadizare a zonei străzii Coastei, amenajând un parc de agrement. În plus, tot în zonă, Primăria clujeană are planuri pentru construirea unei grădiniţe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter