Politică

PDL şi UDMR s-au sfădit în piaţa mare

<p /><img src="documente/stories/08_august/08_ziua/03-piata volanta producatori clujeni unirii rp 04.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Reprezentanţii UDMR au anunţat că – din cauza pieţei volante din “umbra” bisericii Sfântul Mihail – au rupt protocolul pe plan local cu PDL.

Reprezentanţii UDMR au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că protocolul pe plan local cu PDL este rupt.

La scurt timp după anunţ, reprzentanţii UDMR au decis să se aşeze totuşi, la “masa dialogului”, alături de cei din PDL pentru a face “un inventar” a ceea ce înseamnă funcţionarea Coaliţiei la Cluj-Napoca şi pentru a căuta soluţii pentru păstrarea protocolului. Ei se vor întâlni, în cursul zilei de marţi pentru a lua o decizie în acest sens.


Piaţa care “a pus capacul”

Preşedintele filialei UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, a anunţat sâmbătă că protocolul de colaborare cu PDL pe plan local este rupt. Mărul discordiei – piaţa volantă din parcarea din Piaţa Unirii.


Mate a mai explicat că decizia a fost luată în urma ultimelor “neînţelegeri” cu reprezentanţii PDL Cluj-Napoca. El a amintit în acest sens şi montarea unei plăcuţe pe soclul statuii regelui ungar Matei Corvin, care conţinea un citat al istoricului Nicolae Iorga. ”Am decis că nu mai există nicio coaliţie pe plan municipal între PDL şi UDMR. Nu trebuie înţeles greşit, nu piaţa în sine ne deranjează, ci procedura prin care s-au luat nişte decizii greşite în Cluj-Napoca. Nu am fost consultaţi nici când s-a decis montarea plăcuţei Iorga pe statuia lui Matei Corvin, n-am fost consultanţi când s-a ţinut acel festival Ursus în centrul Clujului, iar curtea bisericii a fost folosit ca toaletă publică”, a explicat, la sfârşitul săptămânii trecute Mate Andras.

Între timp însă reprezentanţii PDL şi UDMR au decis să se aşeze “la masa dialogului şi să nu se pripească în decizii”. “Ne vom întâlni în cursul zilei de marţi cu conducerea PDL şi vom discuta, pentru că într-o coaliţie este normal să stai la o masă a dialogului şi să discuţi problemele”, a adăugat Mate pentru monitorul.


Buda: „Piaţa nu e nici a PDL, nici a UDMR”

Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, susţine că „ne unesc mai multe lucruri decât o piaţă volantă care ne-ar putea despărţi. Pieţele volante nu sunt ale PDL sau UDMR, sunt pentru comunitate”. Potrivit lui Buda, în cadrul întâlnirii de marţi, se vor găsi soluţii pentru continuarea acestui protocol PDL-UDMR, la Cluj-Napoca. “Va exista marţi în Coaliţie o discuţie, în care se va face un inventar a ceea ce înseamnă colaborarea UDMR cu PDL, la Cluj. Sunt convins că trebuie să continuăm ceea ce am început împreună, şi că se va găsi o soluţie pentru a merge mai departe cu acest protocol. Comunitatea s-a dezvoltat sub conducerea administraţiei PDL; iar aici au avut şi ei reprezentanţi”, a declarat pentru monitorul Daniel Buda.


Şi premierul Emil Boc a declarat ieri că are încredere că se vor găsi soluţii la nivel local, dar dacă va fi necesar problema se va discuta şi în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare. ”Eu cred că cei de la nivelul muncipiului Cluj- Napoca vor avea înţelepciunea şi echilibrul necesar să găsească soluţii (…). Am încredere în cei de la Cluj”, a spus premierul, citat de Agerpres.

Opoziţia: “Strategii pre-electorale”


Potrivit liberalilor şi social democraţilor clujeni, pieţe volante există peste tot în Europa, iar cele două formaţiuni politice nu fac altceva decât „spectacol de dragul anului pre-electoral (…)ridicându-şi reciproc mingi la fileu”.

„Pe cei din UDMR îi interesează postul de viceprimar. Este doar un pretext al celor din UDMR pentru a mai obţine ceva. Pe de altă parte asemenea pieţe sunt peste tot în Europa, nu am văzut nemulţumiri din partea oamenilor, dimpotrivă. Vom vedea dacă Sorin Apostu îşi va menţine atitudinea sau se va lăsa şantajat”, a declarat pentru monitorul consilierul local PNL, Steluţa Cătăniciu.

„Domnul primar Apostu încearcă să ne dovedească că interesul clujenilor este mai presus de înţelegerile politice din Consiliul Local, iar UDMR-ul este disperat pentru a nu pierde teren în faţa populaţiei de etnie maghiară”, a opinat liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan.

Ultimele Stiri
abonare newsletter