Politică

Adio, balcon cu termopane! Adio , izolare pe cont propriu!

<p><img src="documente/stories/08_august/09_ziua/01-blocuri renovate partial rp 23.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Regulile de urbanism şi estetică în construcţii ar putea reveni în forţă. Modificările individuale la faţadele blocurilor ar putea fi interzise.</p>

Placarea cu polistiren, închiderea balconului sau orice altă modificare adusă faţadelor blocurilor în dreptul unui singur apartament vor deveni istorie, dacă noua propunere legislativă a Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Cluj (FAPC) va fi adoptată de Parlamentul României.

Propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea condominiilor şi a asociaţiilor de proprietari devine un instrument de luptă împotriva prostului gust prin prevederea cuprinsă în art. 16, alin. 5, prin care “se interzice modificarea aspectului faţadei în dreptul unui singur apartament”.


E nevoie şi de „bun gust”

Proiectul vine ca reacţie la multitudinea de lucrări atât inestetice, celebrele curcubee, cât şi de proastă calitate regăsite la majoritatea blocurilor clujene, „nu doar culoarea este problema ci şi diferite detalii care se văd doar de aproape, calitatea lucrărilor. Sunt sub orice critică. E nevoie de bun gust”, spune arhitectul Eugen Pănescu.


Federaţia Asociaţiilor de Proprietari Cluj (FAPC) este nemulţumită de indisciplina de care dau dovadă proprietarii de apartamente. „Ne-am tot zbătut să obţinem beneficii pentru proprietari, dar nu să le facă de capul lor”, a precizat Sorin Muntean, preşedintele federaţiei.

Modificări ilegale


Reprezentanţii Serviciului de control urbanism şi disciplină în construcţii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au declarat pentru reporterii Monitorul că majoritatea modificărilor aduse faţadelor s-au realizat ilegal, însă, în lipsa unor reclamaţii nu se începe procesul de verificare, tocmai din cauza multitudinii de astfel de lucrări.

Conform Legii 50/1991 republicată se pot executa fără autorizaţie de construcţie zugrăveli şi vopsiri exterioare, dacă nu se modifică elementele de faţadă şi culorile, cu excepţia construcţiilor reprezentând monumente istorice, inclusiv la cele din zonele lor de protecţie.


Toate lucrările la faţadă, executate la cererea proprietarilor de apartamente fără acordul asociaţiei de proprietari sunt ilegale, deoarece faţada blocului este proprietate comună, a precizat şi Sorin Muntean, preşedinte FAPC.

Legalitatea aduce beneficii pentru proprietari


Proprietarii pot să recupereze până la jumătate din investiţie datorită prevederilor Legii 158/2011 pentru aprobarea Ordonanţei 18 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. „Proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuiala proprie beneficiază, în condiţiile legii, de scutire de la plata impozitului aferent locuinţei pe o perioada de minimum 7 ani, pe baza auditului energetic prin care se certifică realizarea recomandărilor propuse de catre auditorul energetic pentru clădiri”, se precizează în lege.

Preşedinte FAPC: “Vina o poartă şi executanţii!”

„Firmele de construcţii aleg să încheie contracte direct cu proprietarii, deşi acestea sunt ilegale având în vedere faptul că faţada este proprietate comună, nu individuală, pentru a avea certitudinea încasării valorii lucrărilor executate. Constructorii nu doresc să se complice prin încheierea de contracte cu asociaţiile de proprietari, persoane juridice în fapt, prin urmare vina este şi a executanţilor”, a mai precizat Sorin Muntean.

Implicaţi în proiectul legislativ

Propunerea legislativă este susţinută de FAPC, Ministerul Dezvoltării şi Liga Habitat şi este supusă dezbaterii publice până la data de 1 septembrie. Clujenii pot aduce modificări proiectului până la această dată accesând site-ul ministerului sau adresându-se fie prin mail Federaţiei Asociaţiei Proprietarilor Cluj, pe adresa fapcluj@yahoo.com, fie la adresa FAP Cluj Str. Horea 37 -39 apt. 27.

Ultimele Stiri
abonare newsletter