Politică

Construcţia Sălii Polivalente avansează rapid

<p><img src="documente/stories/08_august/12_ziua/01-santier sala polivalenta de sport rp 01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Viitoarea “sală a sporturilor şi culturii” din Cluj-Napoca va fi o construcţie prietenoasă cu mediul înconjurător.</p>

Sala va beneficia de panouri solare, sisteme de colectare a apei de ploaie şi sisteme inteligente de iluminat, astfel încât costurile de întreţinere să fie cât mai mici.

Lucrările vor fi gata în mai puţin de un an.


Lucrările la viitoarea sală multifuncţională de sport din Cluj-Napoca, situată în vecinătatea stadionului “Cluj Arena” înaintează într-un ritm rapid, având în vedere faptul că termenul pentru finalizarea construcţiei a fost stabilit pentru luna mai 2012.

Lucrările la sala polivalentă vor fi realizate de firma sibiană Con-A pentru suma de 50,9 milioane de lei.


Astfel, la ora actuală, se montează stâlpi prefabricaţi între subsol şi etajul trei, se montează grinzi prefabricate la planşeul peste subsol şi la planşeul peste parter. De asemenea, se execută lucrări de compactare şi aducerea terenului la cota pentru turnarea pardoselii de la subsol şi se fac lucrări de cofrare, armare, turnare a elementelor de la subsol, parter, etaj 1 şi etaj 2 – fundaţii, stâlpi, diafragme, rampe acces auto, case de scară şi rezervoare. Alte lucrări ce se execută la ora actuală ţin de instalaţii sanitare şi canalizare, instalaţii electrice sub placa pe sol.

Se toarnă prefabricatele


Între timp, în fabrica de prefabricate a Con-A SRL, constructorul sălii polivalente, se toarnă elemente prefabricate (grinzi) pentru etajul I şi stâlpi pentru subsol – etaj 3.

La fel ca şi în cazul stadionului, tema principală a construcţiei va fi transparenţa, transluciditatea. „Faţada care îmbracă sala a avut parte de o atenţie deosebită deoarece este o interfaţă între interior şi exterior. Este o faţadă dublă care va avea o structură metalică. Practic, va fi ca o plasă de joc cu ochiuri inegale. Ne-am gândit la fluiditatea şi dinamismul plasei, comună mai multor sporturi, de la tenis la baschet sau handbal şi volei, atunci când este lovită de minge. Acela este un moment unic, care îi bucură pe unii şi îi întristează pe alţii, iar noi vrem să surprindem în faţada clădirii specificul acestui moment”, a explicat arhitectul Şerban Ţigănaş, cel care s-a ocupat de proiect.


Capacitatea sălii, de la 7.000 la 9.000 de locuri

Regimul de înălţime al sălii va fi de 1S+P+3E. Sala va avea peste 7000 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile şi un parking subteran pentru minimum 446 de maşini. În cazul unor concerte, capacitatea sălii ar putea fi extinsă până la 9700 de locuri.


În interior, clădirea va fi împărţită în trei zone relaţionate cu sala principală, după cum urmează: zona VIP şi tehnică, zona publicului şi zona sportivilor. Având în vedere că termenul de execuţie a fost fixat la 12 luni, sala urmând să fie gata până în luna mai 2012, aproape 90% din materialele folosite vor fi prefabricate.

Soluţii „verzi”

Viitoarea sală polivalentă din Cluj-Napoca va fi o construcţie „prietenoasă” cu mediul înconjurător deoarece va beneficia de panouri solare, sisteme de colectare a apei pluviale şi sisteme inteligente de iluminat, astfel încât costurile de întreţinere să fie cât mai mici.

Pe terasa clădirii va fi instalat un sistem de captare a apei de ploaie, apă ce va fi folosită apoi la toaletele din grupurile sanitare. În acest fel, se vor economisi anual 3.000 de metri cubi de apă. De asemenea, pe acoperiş vor fi montate panouri solare care vor asigura alimentarea clădirii cu apă caldă în proporţie de 70% vara, 30% primăvara şi 10% toamna şi iarna. Panourile fotovoltaice vor fi folosite şi pentru iluminatul nocturn de siguranţă, asigurând 30% din energia necesară pentru iluminatul exterior al clădirii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter