Actualitate

Sărbătoarea Bunei Vestiri, hramul Mitropoliei Clujului

<p><img src="documente/stories/2012/03_martie/30/monitorul-religios.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Vineri, 23 martie 2012 o delegație a Mitropoliei Veriei, condusă de Mitropolitul Panteleimon a adus la Cluj, pentru sărbătoarea hramului Mitropoliei clujene, un fragment din lemnul Sfintei Cruci de la Mănăstirea Panaghia Sumela, din Mitropolia de Veria, Nausa şi Kambania.</p>

Delegația condusă de Mitropolitul Panteleimon însoțit de arhimandriții Atehnagoras, vicarul general și Sosipatru și Grigore a fost întâmpinată pe Aeroportul Internaţional din Cluj, în jurul orei 15:30, de către Mitropolitul Andrei şi de către Preasfinţia Sa Vasile Someşanul, însoţiţi de un grup de preoţi de la Centrul Eparhial. După o scurtă rugăciune, preţioasa relicvă a fost dusă la Centrul Mitropolitan, unde a fost întâmpinată de către preoţii din oraş şi credincioşi, după care, la ora 17:15, purtată în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca a fost aşezată într-un loc special amenajat spre închinare, pe platoul din fața Catedralei.

Hotărârea aducerii fragmentului din Sfânta Cruce la Cluj a fost luată la hramul Mitropoliei Veriei, cu ocazia sărbătorii Sfântului Antonie cel Nou din Veria, la care a participat şi o delegaţie a Mitropoliei Clujului, în frunte cu ÎPS Andrei „A binevoit Dumnezeu să ne îngăduie această binecuvântare tocmai de praznicul Bunei Vestiri. Acum şase ani, în mod festiv, pe 25 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist l-a instalat ca Mitropolit pe Înaltpreasfinţitul Bartolomeu. S-a întâmplat evenimentul acesta acum şase ani de Buna Vestire, dar şi instalarea mea, după ce a plecat la Domnul Mitropolitul nostru Bartolomeu, a avut loc acum un an tot la Buna Vestire. Faptul că în cel mai mare oraş din Transilvania s-a redeschis Mitropolia, Mitropolie care exista pe vremea Sfântului Ştefan cel Mare, e un lucru extraordinar. Adică merită acest oraş, care este Metropola Transilvaniei, să aibă şi sediul unui Centru Mitropolitan”.

Fragmentul din Sfanta Cruce este al treilea ca mărime din lume, cea mai mare bucată este la Ierusalim, al doilea se află în Sfântul Munte, la Mănăstirea Xiropotamu, iar al treilea dintre cele mai mari bucăţi din Sfânta Cruce este cel de la Mănăstirea Panaghia Sumela”.

Slujbele au continuat în Catedrală, Privegherea, Ceasurile, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur şi slujba de pomenire a morţilor, iar sâmbătă seara, la ora 18 a avut loc slujba privegherii pentru praznicul Bunei Vestiri.

Duminică dimineaţa, procesiunea care i-a avut în frunte pe Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Înaltpreasfințitul Mitropolit Panteleimon al Veriei, Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului, Preasfințitul Episcop Petroniu al Sălajului și Preasfințitul Episcop vicar Vasile Someșanul alături de membrii Permanenței Arhiepiscopiei, de protopopii Eparhiei și de profesori de la cele două școli teologice s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească. În prezența oficialităților centrale și locale, a reprezentanților lumii academice clujene și a câtorva mii de credincioși care au umplut Catedrala, și o bună parte a pieței, Sfânta Liturghie a fost un veritabil moment de retrăire sufletească a istoricului eveniment de acum 6 ani, când prin înscăunarea vrednicului de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, Clujul a fost înscris pe harta ortodoxiei românești ca un centru de referință. În cuvântul său, Mitropolitul Panteleimon a subliniat importanța acestei sărbători pentru Biserica Ortodoxă și, în mod special, pentru Mitropolia Clujului, ca evenimentul nașterii ei.     

După încheierea Sfintei Liturghii, când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a înmânat Mitropolitului Panteleimon o icoană a Bunei Vestiri ce are în fundal Catedrala din Cluj, întregul sobor de preoți și diaconi, alături de invitați și de foarte mulți dintre credincioșii prezenți a mers în procesiune spre Calea Turzii nr. 2-14, unde s-a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru Centrul Misionar „Sfântul Apostol Andrei”.

Punerea pietrei de temelie pentru acest Centru Misionar vine să sublinieze faptul că tânăra Mitropolie a Clujului nu este doar o structură care se revendică doar de la un trecut istoric imemorial, ci că privește spre misiunea viitorului, spre mărturia pe care Biserica lui Hristos trebuie să o dea lumii acum. De aceea, viitorul Centru va oferi Bisericii și credincioșilor ei programe sociale pentru vârstnici și nu numai, proiecte de educație pentru copii și tineri, prin faptul că va oferi sedii ASCOR-ului, Societății Femeilor Ortodoxe, Grădiniței Ortodoxe, dar și celor două protopopiate ortodoxe Cluj I și Cluj II. În primul rând aceste instituții, care se vor regăsi reunite într-un spațiu comun multifucțional au o importantă componentă misionară socială, deschisă spre oameni și spre nevoile lor mari sau mici. La finalul slujbei de sfințire a locului pe care va fi construit viitorul Centru Misionar și care va avea și un paraclis, Mitropolitul Andrei le-a mulțumit autorităților, celor care au sprijinit organizarea acestui eveniment, dar și presei pentru implicare lor deosebită în prezentarea întregului eveniment.     

Sărbătoarea Bunei Vestiri din 25 martie este și ziua care marchează simbolic nașterea Mitropoliei Clujului, prin întronizarea, la 25 martie 2006, a vrednicului de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu, ca primul ei Mitropolit. La numai 5 ani de la acel moment istoric, Înaltpreasfințitul Andrei a fost întronizat ca al doilea mitropolit al Clujului, fapt care a făcut din sărbătoarea Bunei Vestiri, un hram al Mitropoliei Clujului.

Luni în jurul orei 10 Înaltpreasfinţitul Mitropolit Panteleimon a fost invitat la postul de Radio Renaşterea şi a intrat în emisie în direct pentru a-şi spune impresiile despre vizita sa în Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Cu această ocazie, înaltul oaspete s-a declarat impresionat de frontul larg de iniţiative luate atât pe teren duhovnicesc cât şi ctitoricesc de către Înaltpreasfinţitul Andrei, chiar dacă este doar de un an Mitropolit la Cluj, precum şi de activităţile pastorale şi misionare desfăşurate în Arhiepiscopie pe mai multe paliere. Ierarhul grec şi-a manifestat convingerea că această vizită a contribuit la întărirea şi statornicirea relaţiilor duhovniceşti între Mitropolia de Veria, Nausa şi Kambania, pe de o parte, şi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pe de altă parte.

Înaltpreasfinţitul Andrei împreună cu un grup de Părinţi ai Centrului Mitropolitan au însoţit apoi delegaţia greacă în Cripta Ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane, unde Înaltpreasfinţitul Panteleimon a săvârşit în limba greacă slujba parastasului întru veşnica pomenire a Mitropolitului Bartolomeu Anania. A urmat o scurtă vizită în Muzeul Mitropoliei situat în imediata vecinătate a Criptei Ierarhilor.

La ora 12 preoţii slujitori din Catedrala mitropolitana au săvârşit un scurt oficiu în cinstea Sfintei Cruci pe podiumul instalat în faţa Catedralei, locul unde s-a aflat racla cu Sfânta Cruce în aceste zile, după care Părintele Arhim. Teofil Roman, Ecleziarhul Catedralei a mulţumit lui Dumnezeu pentru marea bucurie pe care au avut-o credincioşii de a venera Sfânta Cruce. Apoi, Părinţii slujitori ai Catedralei Mitropolitane au ridicat racla şi au mers cu ea printre sutele de credincioşi care aşteptau la rând şi nu au apucat să se închine relicvei sfinte, pentru a se putea atinge astfel cu toţii de ea.

După aceea a urmat ducerea raclei în procesiune de la Catedrală până la centrul Mitropolitan, de unde la ora 13 delegaţia din Grecia în frunte cu ÎPS Panteleimon a plecat spre Aeroport.

Ultimele Stiri
abonare newsletter