Actualitate

Sesiunea de comunicări a teologilor clujeni

<p />Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a găzduit luni și marți (26-27 martie) sesiunea de comunicări studențești cu titlul  „Teoria. Bioetica. Praxis”, în Aula Nicolae Ivan.

Tema de anul acesta a sesiunii la nivel licență s-a înscris în cadrul Anului Sfântului Maslu și al Îngrijirii Bolnavilor. Manifestările au fost deschise în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a ținut o cuvântare, urmată de alocuțiunea decanului facultății, pr. prof. Ioan Chirilă. Coordonatorii acțiunii sunt pr. asist. univ. dr. Cristian Sonea și asistent univ. dr. Paula Bud.

Prima zi a fost dedicată comunicărilor din domeniul studiilor biblice și a fost moderată de pr. Stelian Tofană și de pr. Ioan Chirilă, profesori la catedrele de Noul, respectiv Vechiul Testament. Un fapt inedit a fost vizionarea unui film artistic în închiderea acestei zile, intitulat Scrisori către părintele Iacob.

Ce-a de-a doua zi a manifestării a fost deschisă la orele amiezei, printr-un workshop teoretic, desfășurat în aceeași aulă. Tema dezbătută a fost „Îngrijirea omului suferind, în duh creștin”, iar coordonatorul a fost prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta. În paralel, o parte dintre studenți au vizitat Centrul de Recuperare Psiho-neuro-motorie pentru Copiii cu Handicap „Sfânta Irina” din Turda, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului.

În a doua jumătate a zilei au fost reluate comunicările propriu zise, pe teme ce au vizat dimensiunea practică a îngrijirii bolnavilor și alinării suferinței, moderator fiind pr. conf. dr. Ștefan Iloaie. Ultima secțiune a fost rezervată exclusiv studenților de la specializarea Artă Sacră; moderatorul acestei părți a fost lect. univ. dr. Marcel Muntean.

Ultima zi a programului s-a încheiat cu o sesiune concluzivă, în cadrul căreia Grupul Sfântul Mare mucenic Mina a interpretat câteva cântări liturgice din perioada Triodului. Totodată au fost premiate cele mai bune lucrări.

Evenimentul a fost o reușită, după cum a declarat unul dintre coordonatorii sesiunii de comunicări, asistent univ. dr. Paula Bud, care a subliniat faptul că întreaga sesiune a-a dovedit un succes atât în ceea ce privește contribuția studenților lor la buna desfășurare a întâlnirii, care le-a întărit sentimentul lor de aparteneță la comunitate.

Această cea de-a cincea ediție a sesiunilor de comunicări este un eveniment creat de studenți și pentru studenți. Acesta este și obiectivul Facultății, de a-i învăța pe studenții teologi clujeni cum să organizeze activități care să le aducă un folos intelectual și duhovnicesc deopotrivă și să aibă bucuria de a crea un mediu al dialogului între ei, ca studenți, dar și între ei și profesori și toți cei implicați în activitățile educative și spirituale din mediul teologic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter