Actualitate

Își vor pensiile înapoi! Funcționarii Justiției spun că situația e „sub control”

<p />Aproximativ 1.000 de pensionari s-au prezentat, vineri dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti, pentru a depune acţiuni în vederea restituirii contribuţiei de 5,5% la asigurările de sănătate încasate în baza Ordonanţei de Urgenţă 107/2010.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat, pentru Agerpres, că o parte dintre cei aproximativ 1.000 de pensionari au plecat pentru că nu aveau actele necesare pentru a depune acţiunea, nu înainte de a li se explica ce documente trebuie să prezinte pentru deschiderea procesului.

Ea a menţionat că cei rămaşi la Tribunal, care au documentaţia completă, au fost conduşi în sălile de judecată libere unde stau de vorbă cu grefierii şi le sunt înregistrate acţiunile.

„Situaţia este sub control”, a precizat Laura Andrei.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti a menţionat că din estimările şi afirmaţiile oficialilor Casei de Pensii instanţa ar urma să primească în jur de 250.000 de dosare.

În privinţa reţinerii contribuţiei de asigurări de sănătate de 5,5% din veniturile din pensii, Curtea Constituţională s-a pronunţat, în data de 13 martie, prin două decizii.

CCR a constatat că „dispoziţiile art 259 alin(2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”.

În conformitate cu art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, iar, de la data publicării, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

Potrivit CCR, deciziile sale produc efecte numai pentru viitor, iar cele stabilite prin prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii, şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Casele de pensii nu vor mai reţine contribuţiile de asigurări de sănătate pentru pensionarii cu venituri din pensii sub 740 de lei, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter