Actualitate

Reducerea perioadei optime de spitalizare nu îi afectează pe pacienţi

<p /><img src="documente/stories/2012/06_iunie/22/04-salon pacienti bolnavi spitalul militar rp 01 pt art internare.jpg" border="0" align="left" /><br />Dacă un pacient are nevoie de o perioadă mai lungă de internare decât cea optimă recomandată prin lege, pacientul va putea sta internat atât cât este necesar.

Reducerea duratei optime de spitalizare care va intra în vigoare în acest an nu îi va afecta pe pacienţi, asigură medicii clujeni.

Durata optimă de spitalizare a fost stabilită pentru fiecare secţie şi compartiment, de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti şi urmează să intre în vigoare în acest an. Cea mai lungă perioadă recomandată este de 120 de zile şi este pentru pneumoftiziologie pediatrică, în caz de tuberculoză multidrogrezistentă. Perioade lungi de spitalizare sunt recomandate şi pentru secţiile sanatoriale (60 de zile), psihiatrie cronici (49 de zile), pneumoftiziologie (37 de zile). O săptămână de spitalizare este recomandată pentru secţii precum boli infecţioase, cardiologie, dermatovenerologie, nefrologie, chirurgie generală. Cea mai mică perioadă recomandată este de trei zile şi este pentru sterilitate – infertilitate şi hemodializă.

Perioada optimă de spitalizare, orientativă

Medicii clujeni asigură că reducerea numărului de zile pentru perioada optimă de spitalizare nu îi va afecta pe pacienţi şi aceştia vor putea sta internaţi în continuare atât cât este necesar. „Această durată optimă s-a stabilit pe baza raportului întocmit de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar şi este o aducere la realitate a ceea ce este în prezent în spitale. Dacă s-a redus perioada optimă de spitalizare nu înseamnă că pacientul este trimis acasă când i se termină durata optimă”, a explicat Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Emilia Groza, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj consideră că în acest moment, în spitalele clujene, sunt multe specializări unde se realizează mai puţine zile de spitalizare decât prevăd normele. „Pe baza datelor pe care le avem în sistem, cred că este vorba despre o actualizare a duratei de spitalizare”, a mai spus Emilia Groza.

1,6 milioane zile de spitalizare într-un an

Potrivit datelor contabilizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj, anul trecut, în spitalele din judeţ au fost înregistrate aproximativ 1.605.000 zile de spitalizare, în scădere cu peste 20.000 faţă de anul 2010. Referitor la numărul de pacienţi, anul trecut, unităţile sanitare cu paturi din judeţ au externat 217.502 bolnavi, din care, prin deces 2.783. Din numărul total de externaţi, 63% au provenit din mediul urban şi 37% din mediul rural.
Numărul bolnavilor externaţi în anul 2011 a scăzut cu 4% comparativ cu anul 2010, atât pe total cauze de spitalizare, cât si pe fiecare din principalele cauze de spitalizare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter