Actualitate

Medicii închid de 1 aprilie. Fără glumă!

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/25_ziua/medic-de-familie.jpg" border="0" alt="Medic de familie" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Medicii de familie sunt revoltaţi de forma Contractului Cadru pe 2011-2012 şi ameninţă că nu vor semna documentul, ceea ce ar însemna că de la 1 aprilie nu vor mai putea consulta pacienţi.</p> <p>Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat recent un document legat de medicii de familie. Este vorba despre un Regulament Cadru care i-a revoltat la culme pe medicii de familie.</p>

Documentul prevede, printre altele, formarea unei comisii de specialitate care va trebui să stabilească de câţi medici de familie e nevoie pe zone, atât la oraşe cât şi la sate. Tot această comisie va stabili şi numărul minim de persoane care trebuie înscrise pe listele medicilor de familie. Potrivit Regulamentului Cadru, comisia va analiza şi situaţiile în care medicii de familie au, timp de şase luni consecutiv, mai puţini pacienţi cu 20% decât nivelul minim, aspect ce poate duce la încetarea contractului cu CNAS, deci implicit la imposibilitatea de a consulta gratuit pacienţii. Totodată, actul prevede că medicii de familie pot da reţetă bolnavilor cronic doar o dată la trei luni şi pot consulta cel mult 20 de pacienţi pe zi. În plus, medicii vor fi nevoiţi să plătească pentru implementarea cardului de sănătate.

„Proiectul de norme de aplicare a Contractului cadru distruge orice speranţă de supravieţuire a cabinetelor”, susţine Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. De altfel, medicii au decis în urmă cu cîteva săptămâni să nu semneze contractul-cadru cu CNAS, deoarece i-ar duce la faliment. Astfel, potrivit Mediafax, pe uşile unor cabinete s-ar putea să vă “loviţi” în această perioadă de următorul afiş: “Ministerul Sănătăţii şi CNAS au decis că: vă puteţi simţi rău doar o dată la trei luni - atât de rar are voie medicul de familie să vă vadă pentru bolile cronice, puteţi primi o singură reţetă la trei luni pentru bolile cronice. Mai mult, este posibil să nu puteţi primi nici această unică reţetă, întrucât medicul va avea plafon «orientativ» la prescrierea de medicamente compensate/gratuite iar un program informatic, prost conceput şi cu erori, hotărăşte dacă sunteţi beneficiar de asigurări sau nu, indiferent de documentele pe care le aveţi”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter