Actualitate

Naşterea la domiciliu câştigă adepte

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/08_ziua/mama-cu-bebelus.jpg" border="0" alt="mamă cu bebeluş" title="Deocamdată, doar 1% din naşteri au loc acasă, în mod voit, dar “mişcarea” câştigă tot mai multe adepte" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Femeile din România care doresc să nască acasă ar putea beneficia de anul viitor de asistenţă medicală de specialitate, la fel ca şi în restul ţărilor din UE.</p>

În prezent, medicii şi moaşele se feresc să asiste naşterile la domiciliu, deoarece îşi riscă dreptul de practică şi libertatea personală.

ONG-ul „Mame pentru Mame” a început să lucreze la un proiect prin care să fie creat cadrul legislativ necesar pentru naşterea la domiciliu. În prezent, legea este ambiguă şi lacunară cu privire la acest aspect, motiv pentru care medicii refuză să asiste naşterile acasă.


Datele statistice deţinute în acest moment de conducerea ONG-ului arată că 3% din totalul naşterilor din ţara noastră au loc la domiciliu, din care 1% sunt planificate, iar restul sunt accidentale.

 


Moaşe de import


Ana Măiţă, preşedintele organizaţiei „Mame pentru Mame” spune că o mare parte din naşterile acasă care sunt planificate au loc în zona Ardealului, deoarece femeile apelează la serviciile moaşelor din Ungaria. Moaşele „de import” sunt astfel o soluţie pentru româncele care doresc să nască acasă, din cauză că medicii şi moaşele din ţară refuză de cele mai multe ori să asiste o naştere la domiciliu, în România neexistând încă un cadru legislativ clar, explică Ana Măiţă. „Nu este clar din punct de vedere legislativ dacă un medic sau o moaşă are dreptul să ajute femeia să nască la domiciliu”, spune preşedintele organizaţiei. Astfel, cadrele medicale îşi riscă dreptul de practică şi libertatea personală.


 

Proiect de lege



Ana Măiţă este una dintre mamele din România care s-a lovit de refuzul specialiştilor de a o asista acasă la naştere. În aceste condiţii, ea şi-a asumat riscul de a-i aduce pe lume pe cei doi copii ai săi, acasă, fără asistenţă de specialitate.

Ulterior, conducerea ONG-ului a început să lucreze la un proiect de lege prin care să se creeze un cadru legislativ clar referitor la naşterea la domiciliu. Potrivit Anei Măiţă, proiectul de act normativ va fi creat pe modelul legii din Ungaria, ţară în care naşterile la domiciliu vor fi „legale” de la 1 mai.


„În Ungaria, ca şi în România, până de curând, cadrul legal lacunar şi ambiguu, cuplat cu împotrivirea din partea majorităţii medicilor, împiedicau moaşele şi unii obstetricieni să asiste în mod liber naşterea la domiciliu. Ca şi în România, în Ungaria există un număr considerabil de femei care aleg naşterea la domiciliu, dar care până acum erau private de asistenţa unui cadru specializat. Cu toate acestea, moaşele maghiare asistau naşteri la domiciliu, pentru a nu expune gravidele la riscuri inutile, riscându-şi însă atât dreptul de practică cât şi libertatea personală”, spune Ana Măiţă.

 

Condiţii pentru a naşte acasă


Potrivit informaţiilor afişate de ONG-ul „Mame pentru Mame” pe propriul site, vor putea naşte acasă femeile însărcinate, dar care nu prezintă complicaţii, cu vârste cuprinse între 18 şi 40 ani. Printre condiţiile care trebuie îndeplinite se numără şi aceea ca locuinţele unde au loc naşterile să fie situate la o distanţă care poate fi parcursă în maximum 20 de minute faţă de un spital public, unde mama şi bebeluşul pot fi duşi în cazul unei urgenţe. Conform legii din Ungaria, pe modelul căreia se va crea proiectul şi în România, decizia mamei de a nu-şi aduce pe lume copilul într-o clinică specializată va fi respectată atât timp cât viaţa sau sănătatea bebeluşului nu sunt puse în pericol. În plus, la naştere este nevoie de prezenţa unui obstetrician sau a unei moaşe. Ana Măiţă estimează ca naşterile la domiciliu să fie posibile şi în ţara noastră începând de anul viitor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter