Actualitate

Medici specializaţi pe fonduri europene

<p>200 de medici din judeţul Cluj vor învăţa cum să folosească noi tehnologii medicale pentru diagnosticarea şi tratarea pacienţilor, în cadrul unui proiect de 21 de milioane de lei.</p>

1.600 de medici din toată ţara vor beneficia de cursurile de informare şi specializare în ceea ce priveşte tehnologia de ultimă generaţie.

Acest demers are loc prin proiectul cu fonduri europene, „Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate”, derulat de Societatea Română de Reumatologie (SRR).


Valoarea proiectului este de 21 milioane lei şi se desfăşoară în opt centre universitare din ţară, printre care şi Cluj. În total, vor beneficia de serviciile de formare profesională 1.600 de medici din toată ţara, 200 fiind din Cluj. Până în 2013, medici din toate specialităţile, dar şi medici rezidenţi, vor urma cursuri de informare şi specializare în ceea ce priveşte tehnologia de ultimă generaţie în domeniul medical, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară (RMN) sau ecografia.

„Dacă RMN-ul este o tehnică de vârf care va fi întotdeauna la îndemâna radiologilor, ecografia tinde însă să fie practicată de toţi reumatologii. Ecografia pare să fie foarte utilă în diagnosticarea bolilor reumatologice”, a declarat Simona Rednic, vicepreşedintele SRR.


Formarea profesională va avea atât o parte teoretică, cât şi una practică, prin intermediul unor ateliere şi workshopuri. Iniţiatorii proiectului subliniază că medicii vor beneficia de formare profesională şi prin intermediului mediului on-line, respectiv prin crearea unei platforme de e-learning de educaţie medicală.

Ioan Bruckner, preşedintele Societăţii Române de Medicină Internă, a precizat că acest proiect este unul foarte important. „Proiectul este foarte ambiţios atât datorită numărului mare de medici care vor fi implicaţi cât şi datorită faptului că înţelegerea noilor tehnologii presupune folosirea de aparatură nouă, care nu este un lucru simplu”, a declarat Ioan Bruckner.


Profesorul Horaţiu Boloşiu, managerul de proiect şi preşedintele SRR, subliniază că, înainte de a începe cursurile de formare profesională, va avea loc un studiu prin care vor fi identificate principalele nevoi de informare şi specializare din domeniul medical.

Pe lângă utilizarea noilor tehnologii din sistemul de sănătate, cadrele medicale implicate în proiect îşi vor îmbunătăţi şi cunoştinţele de informatică.

Ultimele Stiri
abonare newsletter