Actualitate

Paszkany investeşte în “energia verde”

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/08_ziua/arpad-paszkany.jpg" border="0" alt="arpad paszkany" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Finanţatorul CFR Cluj speră să demareze în toamna acestui an construcţia parcului fotovoltaic de pe dealul Sf. Gheorghe.</p>

Arpad Paszkany, finanţatorul echipei de fotbal CFR Cluj, a vorbit într-un interviu acordat wall-Street.ro despre planurile sale de investiţii şi despre proiectele imobiliare îngheţate.

Omul de afaceri clujean a declarat că lucrările pentru construcţia parcului fotovoltaic din zona dealul Sf. Gheorghe ar putea începe în toamna acestui an, până atunci fiind necesară obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor de construire pentru demararea proiectului.


Parcul fotovoltaic va fi dezvoltat de antreprenor şi de o companie americană care activează în domeniul energetic, iar investiţia, estimată la 600 de milioane de euro, va dura zece ani şi va fi realizată în mai multe etape.

Paszkany susţine în interviul acordat wall-street.ro că pentru investiţii în domeniul energetic se pot obţine bani de la bănci în condiţii mult mai avantajoase decât pentru orice altă dezvoltare industrială sau imobiliară.


Vă reamintim că parcul fotovoltaic este „planul B” al omului de afaceri clujean în ceea ce priveşte proiectul din zona Dealul Sf. Gheorghe. Acolo era vizată iniţial o investiţie imobiliară de peste 500 de milioane de euro, după ce Polus Real Estate, o companie aflată în posesia lui Paskany, semnase un contract cu Primăria pentru ridicarea a peste 6.000 de locuinţe pe un teren de peste 200 de hectare, în Cartierul Tineretului. Cum, însă, proiectul a fost îngheţat din cauza crizei, în loc de locuinţe va fi ridicat acolo cel mai mare parc fotovoltaic din România.

Cât despre mini-oraşul care ar fi fost Cartierul Tineretului, Paszkany spune că în acest moment o astfel de investiţie nu e justificată şi nu va fi justificată nici în următorii 7-8 ani. Alte proiecte imobiliare de anvergură în care e implicat omul de afaceri şi care au fost blocate, cel puţin pentru moment, sunt Sigma Towers şi Riverfront din Cluj-Napoca, respectiv Esplanada din Bucureşti.


Deşi proiectele imobiliare nu îi mai aduc bani ca în trecut, finanţatorul clubului CFR susţine că e acţionar, sub diverse forme, în 40-50 de societăţi care funcţionează, majoritatea fiind în străinătate. “Strategia mea a fost de a achiziţiona companii aflate în dificultate financiară, dar cu o valoare imobiliară foarte mare”, a explicat Paszkany pentru Wall-street.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter