Actualitate

Sindicaliştii cer preşedintelui să intervină pentru a fi lăsaţi în Parlament la asumarea răspunderii

<p>Sindicaliştii cer preşedintelui să intervină pentru a li se permite accesul în Parlament, marţi, când Guvernul îşi angajează răspunderea pe Codul Muncii, susţinând că "măsura excepţională" a fost luată pentru ca cetăţenii să nu îi spună premierului "verde în faţă" ce părere au despre actul normativ.</p>

Sindicaliştii îi sesizează public preşedintelui Traian Băsescu încălcarea Constituţiei de către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prin decizia ca, marţi, la asumarea răspunderii Guvernului asupra Codului Muncii, să poată fi prezenţi, ca invitaţi, doar reprezentanţii presei, nu şi cetăţenii, ca "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.

"Printr-o simplă procedură de vot, o majoritate formată din indivizi cu mentalitate totalitară, comunistă, a hotârât să nu permită accesul reprezentanţilor confederaţiilor sindicale la lucrările Parlamentului de mâine, când Emil Boc îşi va asuma răspunderea pe proiectul de Cod al Muncii. Explicaţia oferită de indivizii care au luat această decizie - exprimată prin vocea Robertei Anastase - este inacceptabilă şi nu justifică încălcarea Constituţiei", susţin reprezentanţii confederaţiilor sindicale, într-un comunicat de presă.


Sindicaliştii au precizat că preşedintele, în calitatea sa de garant al respectării Constituţiei, este obligat să intervină şi să demonstreze că "România este o ţară democratică, şi nu o feudă aflată la mâna unor indivizi cu apucături comuniste".

Aceştia au mai arătat că, potrivit articolului 68, alineatul 2 din Constituţie, cele două Camere pot hotârî ca anumite şedinţe să fie secrete, însă cea de marţi nu este secretă, jurnaliştii fiind lăsaţi să participe.


"În spatele deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor stă nesimţirea, stă tupeul unor personaje plătite din banii contribuabililor şi nicidecum teama că s-ar putea repeta episodul din luna decembrie, când un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Camerei. Nici vorbă să putem accepta o astfel de explicaţie! Este evident că avem de a face cu un gest de sorginte totalitară şi este evident că membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor încă se mai cred pe vremea comunismului", mai susţin sindicaliştii.

În opinia acestora, Roberata Anastase şi colegii săi din Biroul Permanent au luat această decizie pentru ca nu cumva vreun cetăţean să îi spună "verde în faţă" premierului Emil Boc ce părere are despre Codul Muncii promovat de Guvern.


Interzicerea accesului reprezentanţilor confederaţiilor sindicale în Parlament nu este o excepţie, o decizie similară fiind luată şi în toamna anului trecut. De această dată, confederaţiile sindicale au transmis cererea către Camera Deputaţilor cu multă vreme înainte, tocmai pentru a nu mai exista niciun motiv de interzicere a accesului cetăţenilor la lucrări pe motiv că "balcoanele au fost ocupate".

"Am luat toate măsurile legale necesare pentru a fi prezenţi în ziua asumării răspunderii de către premier şi vrem să ni se respecte dreptul legal, garantat de Constituţie", au precizat reprezentanţii confederaţiilor sindicale.


Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis, luni, "din raţiuni de securitate", ca la şedinţa de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul Muncii, în Parlament să poată participa ca invitaţi doar ziariştii, nu şi cetăţenii, a declarat preşedintele Camerei, Roberta Anastase.

Ea a precizat că decizia Biroului Permanent este "o măsură excepţională", până se va face securizarea balcoanelor din sala de şedinţe.


"Este o măsură excepţională, asta înseamnă că nu este o măsură care să vizeze o acţiune permanentă, ci, pur şi simplu, pentru următoarele evenimente, care vizează asumarea răspunderii, o moţiune de cenzură, prezentarea şi votarea ei. Până la momentul în care noi vom reuşi să asigurăm securizarea în primul rând a oamenilor care participă la acest eveniment de la balcoane, am preferat să optăm pentru această variantă", a explicat Anastase.

Ea a arătat că se doreşte să se găsească "o formulă de securizare" a balcoanelor şi să nu se mai repete "evenimente tragice, cum a fost cel de la sfârşitul anului trecut", când Adrian Sobaru s-a aruncat de la balcon, în timpul şedinţei privind dezbaterea unei moţiuni de cenzură.

Întrebată cum se va face această "securizare" a balcoanelor din sala de şedinţe a Parlamentului, Roberta Anastase a răspuns: "Am solicitat în cadrul Biroului Permanent, în unanimitate, Secretariatului General să vină cu o formulă, pe care o putem regăsi şi în alte Parlamente europene, care să vizeze protecţia celor care vizitează plenul".

Guvernul îşi va angaja, marţi, răspunderea în Parlament asupra proiectului noului Cod al Muncii. Şedinţa Parlamentului este programată să înceapă la ora 10.00.

La precedenta şedinţă comună a Camerelor Parlamentului la care a participat premierul Emil Boc, în 23 decembrie 2010, electricianul TVR Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul sălii de plen a Parlamentului într-o tentativă de sinucidere în semn de protest, el strigând: "Boc, aţi luat drepturile copiilor". Sobaru a căzut de la o distanţă de cinci metri peste unul dintre pupitrele sălii de plen, pe care l-a şi rupt. El purta un tricou pe care scria "Ne-aţi ciuruit/Ne-aţi ucis viitorul copiilor noştri/ Ne puteţi lua viaţa şi banii, dar nu şi LIBERTATEA".

La începutul lunii ianuarie 2011, el a fost externat de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter