Actualitate

Încă un premiu pentru „Morgen”

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/09_ziua/morgen.jpg" border="0" alt="filmul morgen" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După ce a obţinut nouă premii la festivalele internaţionale de film, „Morgen” a fost recompensat şi în ţara sa cu Marele Premiu acordat de Uniunea Cineaştilor.</p>

Filmul „Morgen”, regizat de Marian Crişan, a câştigat Trofeul Uniunii Cineaştilor (UCIN) pe anul 2010. Distincţia i-a fost înmânată ieri regizorului.

„Morgen” reprezintă debutul în lungmetraj al lui Marian Crişan şi spune povestea lui Nelu, jucat de actorul clujean Andras Hathazi, care trăieşte la graniţa romano-ungară şi care „pescuieşte” într-o zi un emigrant ilegal turc. El îi oferă lui Nelu bani pentru a-l ajuta să treacă ilegal prin România, dar fără să înţeleagă exact ce vrea să îi comunice emigrantul, Nelu ia banii şi îi promite că îl va ajuta să treacă graniţa „morgen” („mâine“ sau „dimineaţă” în limba germană - n.r.).


Filmul a obţinut până acum nouă premii importante la Festivalele de film de la Locarno, Salonic, Reykjavik şi Cineast2010.

„Vreau să mulţumesc juriului şi Uniunii Cineaştilor şi vreau să vă spun că am crescut cu filme precum «Moromeţii», «Reconstituirea», «Mere roşii», iar pentru mine UCIN reprezintă o punte între toate aceste filme. Suntem încântaţi să fim aici cu dumneavoastră şi vă mulţumesc în numele întregii echipe pentru apreciere”, a declarat la ridicarea trofeului regizorul Marian Crişan, citat de Agerpres.


 

6 premii pentru „Medalia de onoare”



Deşi pelicula „Morgen” a câştigat trofeul UCIN, la secţiunea lungmetraj a premiilor, filmul lui Călin Netzer „Medalia de onoare” a fost recompensat cu cele mai multe distincţii, respectiv şase. Călin Netzer a primit premiul pentru regie, în timp ce Tudor Voican a fost răsplătit cu premiul pentru scenariu. Actriţa Camelia Zorlescu a fost recompensată cu premiul pentru interpretare feminină, iar Victor Rebengiuc cu cel pentru interpretare masculină, ambele distincţii fiind pentru interpretările din filmul „Medalia de onoare”. Cel de-al cincelea premiu a venit pentru Alexandra Ungureanu, ea primind premiul pentru scenografie atât pentru pelicula „Medalia de onoare”, cât şi pentru filmul „Morgen”. Premiul pentru montaj i-a revenit lui Cătălin Cristuţiu, pentru filmele „Medalia de onoare” şi „Eu când vreau să fluier, fluier”. Totodată, premiul special al juriului i-a fost acordat actorului George Piştereanu pentru rolul din filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, acelaşi lungmetraj aducându-i lui Florin Şerban premiul Opera Omnia.

Premiul pentru film documentar de lung metraj i-a revenit lui Alexandru Solomon pentru filmul „Kapitalism - reţeta noastră secretă”. Actor, producător şi regizor, Dan Chişu a primit, pentru filmul „WebSiteStory”, distincţia pentru film experimental, în timp ce Diana Guşcă, a primit una dintre cele trei menţiuni acordate de juriul UCIN.

Ultimele Stiri
abonare newsletter