Actualitate

Angajatorii care cer teste de graviditate, amendaţi cu până la 3.000 de lei

<p>Angajatorii care condiţionează angajarea femeilor de prezentarea unui test de graviditate vor fi sancţionaţi cu amendă între 1.500 de lei şi 3.000 de lei, prin viitorul Cod al Muncii, a declarat ieri primul-ministru Emil Boc, în discursul de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe proiectul Codului Muncii.</p>

“Codul muncii actual interzice solicitarea la angajare a testelor de graviditate. În continuare, această solicitare a testelor de graviditate la angajare este interzisă, iar dacă cineva la angajare solicită un asemenea test, va fi sancţionat cu amendă între 1.500 şi 3.000 de lei, ca formă de protecţie suplimentară a celor care doresc să lucreze şi, prin motive care nu ţin de performanţă, s-ar încerca îndepărtarea femeilor, de exemplu, de la a obţine un loc de muncă”, a spus premierul Emil Boc.

Potrivit şefului Executivului, cu aceeaşi amendă vor fi sancţionaţi şi angajatorii care încadrează în muncă persoane fără a solicita un certificat medical. “Regula din Codul Muncii spune că o persoană poate fi angajată numai în baza unui certificat medical care constată că cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci, dar nu exista sancţiune”, a menţionat premierul.


Guvernul şi-a angajat ieri răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul noului Cod al Muncii, iar Opoziţia a redactat deja textul unei moţiuni de cenzură, care va fi citită astăzi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter