Actualitate

PER cere intervenţia Ministerului Mediului în cazul substanţelor toxice de la Turda

<div id="news_2040125" style="display: block;" />Organizaţia clujeană a Partidului Ecologist Român (PER) cere ca Ministerul Mediului să analizeze cazul fostei uzine chimice din Turda şi să intervină cu măsurile necesare.

Preşedintele PER Cluj, Elemer Antal, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că trebuie intervenit pentru ca substanţele toxice să nu ajungă pe terenurile agricole.

'Nu cred că are aşa mare efect negativ, dar trebuie monitorizat să nu se extindă pe terenurile agricole. Deocamdată, cerem explicaţii de la Ministerul Mediului şi ei au obligaţia să întreprindă măsurile necesare', a menţionat preşedintele PER Cluj.

Senatorii PSD Ecaterina Andronescu şi Alexandru Cordoş au adresat o interpelare ministrului Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, prin care îi cer să intervină în cazul de la Turda, unde se presupune că ar fi vorba de o contaminare cu substanţe toxice a locuitorilor din zona fostei uzine chimice. În interpelarea lor, depusă la Parlament luni, senatorii PSD vorbesc de 'bomba ecologică' de la Turda.

'Reportajul de la un post cunoscut de televiziune din data de 6 martie, despre 'Auschwitz-ul din Turda' ne-a impresionat în aşa măsură încât nu putem să nu atragem atenţia autorităţilor asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru sănătatea oamenilor 'bomba ecologică' din ruinele fostei uzine chimice de aici. Reamintesc şi faptul că, pe alte ruine, în alte oraşe, copiii lăsaţi nesupravegheaţi îşi pierd viaţa încercând, în sărăcia cumplită în care se zbat familiile sărmane, să-şi procure minimul necesar subzistenţei prin recuperarea fierului vechi dintre ruinele primejdioase', menţionează, în interpelarea lor, senatorii PSD.

Ecaterina Andronescu şi Alexandru Cordoş consideră că viaţa copiilor din zona fostei uzine chimice este pusă în pericol.

'Cel mai grav lucru, însă, mi se pare primejduirea vieţii copiilor, prin neglijenţa sau indiferenţa factorilor responsabili, aşa cum se întâmplă pe ruinele fostei fabrici de produse chimice Turda. Pe lângă mercurul pe care copilul de doar 14 ani declara că 'îl mănâncă', locuitorii Turdei sunt supuşi şi altor pericole generate de cele 60.000 de tone de insecticid îngropate în centrul oraşului. Nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi că substanţele periculoase ajung pe masa locuitorilor de acolo, evident, şi prin intermediul animalelor domestice supuse sacrificării, care pasc iarba din pământ contaminat', se mai arată în interpelarea senatorilor social-democraţi.

Primarul municipiului Turda, Tudor Ştefănie, respinge supoziţiile senatorilor PSD Ecaterina Andronescu şi Alexandru Cordoş în ceea ce priveşte o posibilă contaminare cu substanţe toxice a unei zone unde a funcţionat uzina chimică. Tudor Ştefănie a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că senatorul PSD Alexandru Cordoş ar trebui să vină cu o 'susţinere profesionistă', nu să facă interpelări.

'Această zonă este îndiguită, nu este cu pericol de extindere în altă parte, iar cei care ar putea să suporte consecinţe sunt cei care merg acolo după fier vechi. (...)Această problemă se discută de 12-14 ani, dl Cordoş ştie despre ce este vorba, dar probabil că vrea să facă politică şi atunci, dacă crede că rezolvă problema aceasta, ar trebui să vină cu susţinere profesionistă şi nu de asemenea natură', a spus Tudor Ştefănie.

Primarul din Turda a precizat că n-au existat nici un fel de probleme de sănătate cauzate de fosta uzină chimică şi spune că problema este oricum în atenţia forurilor competente, fiind făcute mai multe demersuri la Ministerul Mediului, Prefectura Cluj şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

'Este o zonă privată, unde a fost combinatul chimic, unde a existat o electroliză care lucra pe mercur foarte mult şi mai există nişte reziduuri acolo, în subteranul acelei zone, dar zona de electroliză era pe o suprafaţă de maxim 200 mp. Au intrat cei cu fierul vechi, care a devastat-o, deşi este o zonă privată şi probabil că au mai apărut şi reziduuri de mercur, câteva particule, dar nu este vorba de cantităţi foarte mari', a mai spus primarul municipiului Turda.

Ultimele Stiri
abonare newsletter