Actualitate

10% dintre pacienţi au renunţat la tratament din cauza măsurilor luate de autorităţi

<p>Un procent de 10% dintre pacienţii români au renunţat la tratament din cauza măsurilor luate de autorităţi în 2010, ei având cea mai mică rată de compensare a medicamentelor din Europa - un procent de 59%, în vreme ce media în Europa este de 81%, a fost una dintre concluziile Forumului Pacienţilor, care s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute.</p>

Participanţii la reuniune au mai făcut referire la faptul că în România există cel mai mare timp de aşteptare pentru intrarea pe lista de medicamente compensate a medicamentelor inovatoare - 1.200 zile, în vreme ce în restul Europei cea mai mare rată de aşteptare este în Belgia - 403 zile.

Reprezentanţii pacienţilor au spus că în România sunt valori mari ale ratelor de mortalitate sub vârsta de 65 de ani pentru cauze care pot fi evitate prin măsuri eficiente: boala cardiacă ischemică, cancerul de sân, cancerul de col.

România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate prin cancer din Europa, deoarece din cauza lipsei programelor de screening şi prevenţie oamenii nu ştiu că sunt bolnavi. Potrivit datelor la nivel european, doar 19% dintre români declară că au probleme de sănătate sau boli de lungă durată, în vreme ce media în Europa este de 30%.

Printre problemele semnalate de reprezentanţii asociaţiilor se numără lipsa tratamentului curent, lipsa serviciilor necesare, listele de aşteptare, lipsa prevenirii şi a screening-ului, sărăcia şi zonele defavorizate, educaţia scăzută a pacienţilor, lipsa medicilor din multe zone, lipsa controlului banilor în sistemul de sănătate, plafoanele impuse de CNAS, procedurile birocratice greoaie, dar şi politizarea sistemului sanitar.

''Noi, asociaţiile de pacienţi, vom lupta pentru păstrarea medicilor în ţară, pentru apărarea spitalelor de distrugere, pentru depolitizarea sistemului, pentru prezenţa pacienţilor în forurile care decid pentru ei, pentru protecţie socială normală şi în accord cu nevoile pacienţilor, pentru transparentizare şi o mai bună gestionare a fondurilor din sistemul sanitar. Este necesară o strategie pe termen lung în sănătate, acordarea unui procent de 6% din PIB'', a declarat Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Cei aproximativ 300 de reprezentanţi din partea a 170 de asociaţii de pacienţi au realizat, în cele trei zile ale forumului, o radiografie a situaţiei pacienţilor din România.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter