Actualitate

Laszlo Tokes, maghiar „cu acte-n regulă”

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/15_ziua/semjen-zsolt-laszlo-tokes.jpg" border="0" alt="Vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, Laszlo Tokes" title="Vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, alături de proaspătul cetăţean maghiar, Laszlo Tokes * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Aproximativ 40 de cetăţeni români de etnie maghiară au primit ieri, la Cluj-Napoca, diplome de cetăţeni maghiari, în prezenţa vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt. Printre cei care au devenit cetăţeni ai Ungariei se numără şi europarlamentarul Laszlo Tokes.</p>

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a „deschis” ieri la Cluj-Napoca seria evenimentelor organizate cu ocazia „Zilei maghiarilor de pretutindeni”.

Circa 40 de persoane, printre care şi vicepreşedintele PE Laszlo Tokes, mai mulţi membri ai UDMR Cluj şi ai Consiliului Tineretului Maghiar, au primit ieri cetăţenia ungară şi au depus jurământul. Ceremonia de acordare a certificatelor de cetăţenie ungară a avut loc la Consulatul Ungariei din Cluj-Napoca şi a durat aproximativ 40 de minute. Presa nu a avut acces la eveniment.


 

Cea mai fericită zi pentru Tokes



Laszlo Tokes a primit certificatul de cetăţean al Ungariei chiar din mâna vicepremierului maghiar Semjen Zsolt. Europarlamentarul a declarat, la ieşirea din Consulat, că este cea mai fericită zi din viaţa sa. „Este cea mai fericită sărbătoare a maghiarilor din viaţa mea. Şi din ultimii 90 de ani. Lăudat să fie Iisus Christos!”, a spus Laszlo Tokes, după primirea cetăţeniei ungare. El a adăugat că acordarea diplomei are loc în „spiritul punctului 12 din Revoluţia din 1848, care prescrie uniunea cu Ardealul”.

„În 2007, la alegerile europarlamentare, acesta a fost sloganul nostru: uniune cu Ardealul, uniunea Ardealului cu Europa, uniunea maghiarilor. În acest context dublu de uniune în Europa şi uniune a maghiarilor de pretutindeni, putem sărbători cu bucurie sărbătoarea noastră din acest an”, a menţionat Tokes.


 

„Se rectifică astfel o greşeală”



Europarlamentarul a mulţumit Guvernului maghiar şi a adăugat că prin acest gest se rectifică o greşeală săvârşită în 2004. El a făcut referire aici la eşecul referendumului privind dubla cetăţenie a maghiarilor, care a avut loc în Ungaria, în anul 2004. „Facem faţă cu rectificarea acestui referendum, cu vindecarea rănilor cauzate de pactul de la Trianon. Maghiarii de pretutindeni se reunesc prin acest act de acordare a cetăţeniei ungare”, a mai spus Laszlo Tokes.

După acordarea certificatelor de cetăţeni ai Ungariei, vicepremierul Semjen Zsolt a depus o coroană la statuia lui Marton Aron, din faţa Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail. La depunerea de coroane a participat şi europarlamentarul Laszlo Tokes. După eveniment, vicepremierul Ungariei a înmânat distincţii cetăţenilor maghiari ai Clujului cu merite deosebite.


 

Evenimente de 15 martie


Comunitatea maghiară din Cluj a pregătit pentru astăzi mai multe manifestări, care vor debuta cu un marş ce va porni, la ora 11, din faţa Institutului de Teologie Protestantă şi până în Piaţa Unirii, unde se află Catedrala romano-catolică Sfântul Mihail. La ora 12 , în Catedrală, care este una dintre cele mai reprezentative biserici romano-catolice din Transilvania, va avea loc o slujbă, urmată de ceremonia depunerii de coroane în faţa clădirii fostului Hotel Biasini, unde poetul revoluţionar Petofi Sandor a înnoptat în 1948, precum şi la fostul Palat Teleki, unde a locuit generalul polonez Bem, comandantul armatei revoluţionarilor din Transilvania. În această seară va avea loc şi spectacolul de teatru „Locotenentul Maria”, care se joacă în fiecare an de 15 martie, iar în faţa Casei Matei Corvin va avea loc un spectacol susţinut de membri ai organizaţiilor maghiare de tineret.

Ultimele Stiri
abonare newsletter