Actualitate

Mapamondul se solidarizează cu Japonia

<p>Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), un rezervor de combustibil uzat a luat foc la un reactor al centralei nucleare de la Fukushima, autorităţiile japoneze atragând atenţia asupra pericolului răspândirii radiaţiilor în organism.</p> <p> </p>

 

„Autorităţile nipone afirmă că există posibilitatea ca incendiul să fi fost cauzat de o explozie a hidrogenului acumulat”, potrivit reprezentanţilor AIEA. La reactoarele 5 şi 6 ale centralei nucleare de la Fukushima a fost înregistrată o uşoară creştere a temperaturii, a anunţat marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului nipon. Locuitorii oraşului Tokyo pot respira uşuraţi deoarece nivelul de radioactivitate a înregistrat scăderi marţi după-amiază, nivelul de radiaţii ajungând aproape de normal. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au declarat că sănătatea publică a niponilor nu este pusă în pericol, iar riscurile îmbolnăvirii sunt minime.


Bilanţ neoficial: 2.400 de morţi

Seismul şi tsunamiul care au lovit la finele săptămânii trecute nord-estul Japoniei au cauzat moartea a peste 2.400 de oameni, a anunţat marţi poliţia naţională. Poliţia a înregistrat 2.414 decese confirmate, 3.118 dispăruţi şi 1.885 răniţi. Dacă luni se semnala existenţa a 1.647 morţi, şeful poliţiei din Miyagi - una dintre provinciile cele mai grav afectate – a declarat că numărul morţilor va depăşi 10.000. Seismul cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter, cel mai violent înregistrat vreodată în Japonia şi totodată al patrulea ca putere în lume din 1900 până în prezent, a spulberat toate speranţele echipelor de salvare în privinţa găsirii supravieţuitorilor. Autorităţiile au evacuat aproximativ 600.000 de persoane din zonele afectate de cutremur şi tsunami, acestea fiind adăpostite în peste 2.000 centre de evacuare, potrivit Mediafax. În Japonia au ajuns echipe de intervenţie din Statele Unite, Elveţia, Australia şi Mexic, însă operaţiuniile de salvare sunt îngreunate din cauza alertelor de tsunami şi a incendiilor, dar şi datorită regiuniilor situate de-a lungul litoralului nord-estic care sunt inaccesibile şi rămân izolate. Până în prezent, echipele de intervenţie au reuşit să salveze 3.000 de persoane. La 4 zile după cutremur, o femeie în vârstă de 70 de ani şi un barbat au fost salvaţi de sub dărâmăturiile caselor lor. Locuitorii din regiunea Tokyo au golit raioanele alimentare ale supermarketurilor şi magazinelor alimentare pentru a fi pregătiţi în cazul în care vor fi nevoiţi să rămână la domiciliu.


Ajutor pentru Japonia din peste 100 de ţări

Organizarea unei reuniuni extraordinare solicitată de Comisia Europeană va avea loc săptămâna viitoare la Viena, în urma accidentului nuclear din Japonia. „Este vorba de a analiza situaţia, de a organiza un răspuns coordonat şi de a începe un proces de reflecţie asupra securităţii nucleare”, a explicat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger. Întreaga lume este alături de poporul japonez, reprezentanţii mai multor state, printre care Afganistanul, teritoriile palestiniene, Butanul, Ciprul, Croaţia, Portugalia, Macedonia, Letonia, Gabonul şi Ruanda declarând că sunt pregătite să furnizeze asistenţă Japoniei. De asemenea, 14 organizaţii internaţionale şi-au exprimat dorinţa de a acorda ajutor Japoniei, printre care Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) şi Banca Asiatică pentru Dezvoltare, potrivit Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter