Actualitate

Aproape 100.000 de pacienţi cu cancer, în pericol să rămână fără tratament

<p align="left"> </p> <p><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/04-perfuzie-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) cere amânarea  termenului pentru transferarea eliberării medicamentelor în farmaciile din spitale.</p>

 

FABC a trimis o scrisoare deschisă Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Ministerului Sănătăţii prin care cer să fie luate măsuri urgente pentru a nu lăsa cei 98.000 de pacienţi cu cancer fără tratamentul vital al bolii lor. Federaţia solicită menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele au achiziţionat medicamentele necesare. De asemenea, se doreşte amânarea termenului de 1 aprilie prin care s-a blocat accesul la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis.


“Suntem într-un moment critic. Farmaciile nu mai eliberează medicamentele vitale pacienţilor cu cancer. Spitalele din ţară nu au achiziţionat încă astfel de tratamente, prin urmare ne aflăm în situaţia în care nu se găsesc nici în farmacii, nici în spitale. Ne aflăm într-un mare impas, din care nu vedem ieşire decât prin abogarea acestei măsuri. Poate că autorităţile nu înţeleg, însă în fiecare moment, din lipsă de tratament, pacienţii pot muri unul câte unul”, afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Această măsură de eliberare a medicamentelor injectabile doar prin farmaciile din spitale a fost adoptată pe 28 decembrie 2010 prin Hotărâre de Guvern.


Potrivit realitatea.net, CNAS a luat această decizie în urma unor suspiciuni de fraudă din partea medicilor. Lucian Duţă, preşedintele CNAS, a declarat că există foarte mulţi medici care prescriu medicamente fictive, iar CNAS trebuie să le deconteze şi practic, se decontează astfel în gol. În plus, potrivit sursei citate, Duţă susţine că pe locul 3 sau 4 ca şi volum de piaţă există un medicament cu efect mai mult placebo, pe care CNAS îl decontează 100%. „Este foarte scump, se spune că e vaso-dilatator cerebral, dar nu are nici un efect şi este un medicament din plante”, a precizat Duţă.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter