Actualitate

Antibiotice luate „după ureche”? Mii de europeni mor din această cauză!

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/04-medicamente-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />25000 de europeni mor în fiecare an din cauza rezistenţei la medicamente.

Ziua Mondială a Sănătăţii, celebrată astăzi, este un prilej pentru specialişti de a atrage atenţia asupra rezistenţei la medicamente, care a devenit o problemă globală.

 


Ziua Mondială a Sănătăţii este marcată în fiecare an pe 7 aprilie, iar tema din acest an este „Rezistenţa la agenţi antimicrobieni”, sloganul fiind „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine”. Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj atenţionează că rezistenţa antimicrobiană este o problemă majoră, iar microbii deveniţi rezistenţi la multe medicamente sunt de temut, întrucât o infecţie multirezistentă netratabilă poate ucide, iar până atunci se poate răspândi şi genera costuri uriaşe pentru indivizi şi societate.

În lume apar, anual, aproximativ 440.000 de cazuri noi de tuberculoză rezistentă la multiplii agenţi antimicrobieni care provoacă cel puţin 150.000 de decese. Rezistenţa la medicamente antimalarie, precum clorochina, este larg răspândită în majoritatea ţărilor malario-endemice. „Rezistenţa devine o preocupare îngrijorătoare pentru tratamentul infecţiei cu HIV-SIDA ca urmare a accesului crescător la medicamente antiretrovirale în ultimii ani”, a subliniat Dorina Duma, director DSP Cluj.


În UE, 25.000 de persoane din 400.000 infectate, mor în fiecare an din cauza unor infecţii bacteriene grave şi rezistente la antimicrobieni.


Rezistenţa la antibiotice se răspândeşte


Conducerea DSP Cluj atenţionează că bacteriile rezistente pot fi transmise între oameni, de la om la animale şi între animale şi mediu. Printre principalele cauze pentru creşterea rezistentei la antimicrobiene se află automedicaţia, dar şi introducerea antibioticelor în hrana animalelor. Această rezistenţă poate fi şi prevenită, prin măsuri simple care stau la îndemâna populaţiei, printre acestea fiind respectarea normelor de igienă în gospodării şi la pregătirea hranei, spălarea mâinilor, dar şi cooperarea cu medicii de familie pentru folosirea unor tratamente alternative faţă de cele antimicrobiene oricând este cazul. De asemenea, trebuie evitată auto-medicaţia, astfel că utilizarea antibioticelor în gripă, răceli, majoritatea durerilor de gât şi bronşitelor care sunt cauzate de viruşi, nu de bacterii, trebuie evitată, deoarece face mai mult rău decât bine. „Antibioticele sunt medicamente extrem de importante pentru tratarea sau prevenirea tuturor tipurilor de infecţii cauzate de bacterii. Cu toate acestea, cu cât antibioticele sunt utilizate mai mult, cu atât bacteriile devin rezistente la ele. Este un fenomen natural şi are loc în întreaga lume, în special acolo unde antibioticele sunt utilizate şi utilizate abuziv şi în exces. Ele trebuie folosite echilibrat, doar atunci când sunt necesare din motive terapeutice. Motivul parţial al utilizării în exces a antibioticelor este că oamenii le folosesc pentru a trata gripa şi răcelile”, se arată în comunicatul OMS România.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter