Actualitate

„Şcoală de duminică”, pentru prevenirea abandonului şcolar

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/mod07-ips-andrei-p.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Copiii în risc de abandon şcolar vor învăţa să nu părăsească şcoala şi ce trebuie să facă pentru a nu ajunge delincvenţi.</p> <p>Acţiunea aparţine Patriarhiei Române şi Fundaţiei World Vision România.</p>

 

Două proiecte derulate de Patriarhia Română şi Fundaţia World Vision România, destinate copiiilor şi tinerilor au fost lansate ieri la Cluj-Napoca, în prezenţa ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.


 

Proiectele „Hristos împărtăşit copiiilor” şi „Alege şcoala!” au fost lansate ieri la Cluj-Napoca. Scopul acestora este apropierea copiiilor de învăţătura biblică şi prevenirea abandonului şcolar şi a delincvenţei juvenile. ÎPS Andrei Andreicuţ a afirmat că aceste proiecte sunt legate de viitorul bisericii şi al comunităţii, iar ceea ce vor învăţa copiii nu sunt lucruri noi, ci „nouă ar trebui să fie modalitatea de prezentare a lor”.


ÎPS Andrei Andreicuţ a mai subliniat că „ar fi un mare păcat să nu ne ocupăm de copii. Învăţătura noastră nu se poate reduce la liturghia de duminică. Cu copiii trebuie lucrat altfel”.

 


Lecţii pe teme religiose, în weekend

 


Copiii din judeţul Cluj care prezintă risc de abandon şcolar şi provin din comunităţi sărace vor participa la „şcoala de duminică”, în cadrul căreia preoţii vor susţine lecţii pe teme religioase şi educaţie morală.

„Asigurarea educaţiei morale de bază, necesară fiecărui copil, este unul dintre pilonii care susţin formarea şi menţinerea în educaţie a copiiilor şi ajută la prevenirea delincvenţei juvenile”, a afirmat preotul Constantin Naclad, managerul proiectului.


La aceste activităţi extraşcolare vor participa 18.000 de copii din toată ţara şi 2.000 de preoţi.

ÎPS Andreicuţ a subliniat că Biserica Ortodoxă a rămas, pe alocuri, în urmă cu „şcoala de duminică”, dar în unele parohii se organizează sâmbătă după-masă.

Tabere de creaţie şi concursuri

 

Pe lângă „şcoala de duminică”, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 17 ani vor participa şi la tabere de creaţie pe teme religioase şi concursuri. Preotul Constantin Naclad a precizat că 5.000 de copii din toată ţara vor participa anul acesta la taberele de creaţie, anul trecut fiind înregistraţi peste 1.700 de copii. „Erau copii care nu au văzut niciodată un autobuz, copii care nu ştiau să folosească o toaletă sau nu ştiau cum e să ai o cameră mobilată”, a afirmat Constantin Naclad.

În cele două proiecte, „Hristos împărtăşit copiiilor” şi „Alege şcoala!” participă 4.200 parohii din toată ţara şi 85.000 de copii, însă numărul copiiilor care ar trebui să beneficieze de cele două proiecte este de aproximativ 3,5 milioane.

ÎPS Andrei Andreicuţ consideră că aceste proiecte ar trebui realizate în toate parohiile, deoarece pe lângă orele de religie pe care elevii le au la şcoală este necesară şi o instruire religioasă care să se realizeze şi prin intermediul celor două proiecte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter