Actualitate

25.000 de tone de antibiotice, consumate anual

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/07_ziua/04-medicamente-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />25000 de tone de antibiotice se consumă anual la nivel mondial, din care 13000 de tone sunt prescrise omului. În ţara noastră nu există niciun studiu care să arate care sunt cantităţile de antibiotice consumate de români.</p>

 

Statisticile la nivel mondial relevă faptul că anual se vând antibiotice în valoare de 8 miliarde de dolari. Potrivit unor date prezentate de doctorul Mihaela Lupşe, directorul medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, ţările din nordul Europei consumă cele mai mici cantităţi de antibiotice, în timp ce ţările vecine României prezintă un consum mediu al acestor medicamente. Ea a mai precizat că în ţara noastră nu există încă niciun studiu care să arate câte antibiotice consumă românii, însă se preconizează că în următorii ani vor exista aceste informaţii în condiţiile în care de anul trecut a început o monitorizare a consumului de antibiotice.


Specialiştii mai subliniază că este extrem de important un bun control al acestor medicamente pentru a nu se ajunge la rezistenţa la antibiotice. Dorina Duma, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a afirmat că de anul trecut niciun antibiotic nu se mai eliberează în farmacii decât pe bază de reţetă, tocmai pentru a evita automedicaţia, una dintre cauzele care determină rezistenţa la antibiotice.

Mihaela Lupşe a adăugat că rezistenţa este determinată şi de folosirea greşită a antibioticelor. Astfel, în infecţiile ORL, antibioticele sunt folosite greşit în cazul a 50% din afecţiuni, iar în situaţia infecţiilor virale, aceste medicamente sunt folosite greşit în 80% din cazuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter