Actualitate

Pacienţii români „împinşi” spre Ungaria?

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/08_ziua/04-mircia-giurgiu-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /> Mircia Giurgiu îl suspectează pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, că a închis mai multe spitale din zona graniţei cu Ungaria pentru a-i determina pe români să meargă la tratament în Ungaria.</p>

 

Deputatul clujean Mircia Giurgiu va depune luni o interpelare prin care îi cere ministrului Sănătăţii o listă cu toţi pacienţii români care s-au tratat în alte ţări şi cu toate costurile acestor tratamente.


 

Deputatul clujean Mircia Giurgiu este nemulţumit de măsura Ministerului Sănătăţii de închidere a celor 67 de spitale din toată ţara şi transformarea lor în azile de bătrâni. El îl suspectează pe ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, că a hotărât închiderea mai multor spitale din vestul ţării pentru a-i determina pe bolnavi să meargă la tratament în Ungaria. „Îl suspectez pe domnul ministru că nu are grijă de sănătatea românilor şi desfiinţează spitale din zona graniţei cu Ungaria pentru a-i determina pe români să meargă la tratament în Ungaria”, a declarat Mircia Giurgiu.


Potrivit deputatului, în judeţul Bihor s-au desfiinţat două spitale, în Arad trei spitale, în Timiş trei unităţi sanitare şi în Maramureş două, în timp ce în Covasna şi Harghita nu s-a desfiinţat niciun spital.

 


Interpelare adresată lui Cseke

 


El a precizat că luni va depune o interpelare parlamentară adresată ministrului Cseke Attila prin care îi va cere o listă completă, detaliată pe judeţe, a numărului exact de pacienţi care s-au tratat în alte ţări. „Voi face o interpelare să vedem unde se duc banii noştri. De ce să se ducă banii noştri în altă ţară? Nu este normal să sprijinim dezvoltarea altor ţări pentru că ne trimitem bolnavii la tratament în străinătate”, a subliniat Giurgiu. El a adăugat că banii care sunt cheltuiţi pentru tratarea românilor în străinătate ar putea fi investiţi în dezvoltarea spitalelor din ţara noastră, astfel s-ar sprijini sistemul sanitar românesc.


O altă problemă: lipsa banilor

 

Deputatul clujean este nemulţumit şi de lipsa de finanţare din marile institute din ţară şi a dat exemplul Institutului Inimii din Cluj-Napoca şi Institutului Inimii din Târgu-Mureş care, pe lângă lipsa banilor, a fost şi comasat cu Spitalul Judeţean.

Reamintim că în judeţul Cluj a fost desfiinţat Centrul de Sănătate din Mociu, care urmează să fie transformat în azil de bătrâni. Locuitorii din comună au prostestat săptămâna trecută faţă de desfiinţarea spitalului, iar primarul din localitate a mers în delegaţie la ministrul Sănătăţii pentru a-i cere să nu desfiinţeze spitalul. Marton Horvath, primarul din Mociu, a declarat că localitatea nu mai are nevoie de un azil de bătrâni deoarece există deja două şi altele două se vor construi.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Cluj a cerut Ministerului Sănătăţii ca spitalul din Mociu să treacă în subordinea sa şi să funcţioneze ca secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter