Actualitate

Manuscrisele lui Cioran, prea scumpe pentru instituţiile româneşti

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/08_ziua/12-cioran-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Instituţiile româneşti de profil nu au bani să cumpere manuscrisele filozofului Emil Cioran, în schimb mai multe persoane private române vor participa la licitaţie.</p>

 

Ministerul Culturii şi Muzeul Literaturii Române se numără printre instituţiile anunţate în urmă cu o lună despre scoaterea la licitaţie a mai multor manuscrise şi documente ale lui Emil Cioran, însă cei care s-au arătat interesaţi de achiziţionarea acestora sunt persoane române din mediul privat.


 

Surse culturale au declarat pentru Mediafax că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Muzeul Naţional al Literaturii Române ar fi fost informate în urmă cu aproximativ o lună despre faptul că mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului român Emil Cioran vor fi scoase la vânzare, la Paris. Instituţiile respective au decis să nu participe la licitaţie, potrivit surselor citate, cel mai probabil din raţiuni financiare. Pe de altă parte, aceleaşi surse au precizat că persoane din mediul privat din România, care au aflat despre organizarea respectivei licitaţii, şi-ar fi manifestat interesul de a participa. Lista participanţilor este însă secretă iar cei care vor adjudeca documentele au dreptul de a-şi păstra identitatea sub anonimat.


 

Muzeul Naţional al Literaturii nu are bani


 

Directorul interimar al Muzeului Naţional al Literaturii Române, Lucian Chişu, a declarat că instituţia pe care o conduce nu are un buget pentru a putea să achiziţioneze aceste documente şi manuscrise. „Am fost anunţaţi prin e-mailuri de organizarea acestei licitaţii. Apoi am încercat să aflăm şi noi despre ce este vorba. Ulterior am făcut o notificare la Direcţia pentru Cultură din Primăria Capitalei încercând să atragem atenţia asupra acestui fapt. Este de prisos să vă spun că noi nu ne-am putut exprima intenţia de a le achiziţiona pentru că noi nu avem buget. Ceea ce ne-a produs această situaţie a fost o imensă frustrare. Ţi se arată că există o comoară şi conştientizezi că nu ai nici o şansă”, a declarat Lucian Chişu. El a mai spus că Muzeul Naţional al Literaturii Române nu a primit vreun răspuns în urma notificării pe care a făcut-o la Direcţia pentru Cultură din Primăria Capitalei.


 

Interes din partea TVR


 

TVR a anunţat ieri că participă la licitaţia pentru obiectele personale ale lui Cioran, de la Paris, iar iniţiativa televiziunii de a aduce în ţară obiecte cu valoare de patrimoniu naţional este o premieră în istoria de 55 de ani a TVR.

Mai multe manuscrise şi documente personale ale filosofului român Emil Cioran au fost scoase ieri la vânzare, la Paris, de casa Binoche şi Giquello. Printre cele 82 de loturi scoase la licitaţie se numără caiete manuscrise - „Tragicul cotidian”, „Adolescenta”, „Jansenismul”, „Pamflet şi pamfletar”, „Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant”, „Banalitate şi transfigurare”, „Cartea amăgirilor”, „Lacrimi şi sfinţi”, „Schimbarea la faţă a României” şi numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude. Printre cele mai scumpe dintre aceste loturi se numără manuscrisul intitulat „Îndreptar pătimaş”, datat 12 martie 1940, evaluat de experţi între 8.000 şi 10.000 de euro, dar şi câteva manuscrise evaluate la sume între 4.000 şi 5.000 de euro, precum „Max Stirner”, „Intuiţionismul contemporan” şi „Lacrimi şi sfinţi”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter