Actualitate

Criticul de film Alex. Leo Şerban a murit

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/09_ziua/alex-leo-serban1-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Criticul de film Alex. Leo Şerban, în vârstă de 52 de ani, a decedat la Spitalul "Matei Balş" din Bucureşti, au declarat astăzi surse apropiate acestuia, potrivit Mediafax.

Alex. Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine din cadrul Universităţii din Bucureşti în 1983, a fost bursier al Ministerului Culturii franceze (1992), “International Visitor” în SUA (1996) şi bursier GE/NEC (2003-2004).

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008).


A fost membru în boarduri (Centrul Soros Bucuresti, Consiliul Europei Strasbourg, Fundatia ProHelvetia, EuroArt etc.) şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul; preşedinte al juriului la Festivalul de film experimental de la Baia Mare etc.). În perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European.

În ianuarie 2008 a fost ales – în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro – “Criticul de film preferat al cinefililor români”.


A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia “Timpul” (2008).

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter