Actualitate

„Prague Modern” concertează la Cluj

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/10_ziua/12 prague modern.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Ansamblul „Prague Modern” va susţine pentru publicul clujean un concert extraordinar de muzică clasică contemporană.</p> <p> </p>

 

 


Miercuri, la Studioul de concerte al Academiei de Muzică „Gh. Dima” are loc concertul ansamblului„Prague Modern”, formaţie ce reuneşte cei mai buni muzicieni ai noii generaţii de tineri interpreţi cehi.

 


Concertul este organizat de Centrul Cultural Francez şi va fi susţinut miercuri seara, de la ora 19. Ansamblul Prague Modern, condus de Michel Swierczewski, îi are în componenţă pe soprana Irena Troupova, pianistul Ivan Stiller, violoniştii David Danel şi Aki Kuroshima, Ondrej Martinovsky - alto şi violoncelistul Balázs Adoján.

Din programul concertului fac parte opere de Iannis Xenakis, György Kurtág şi György Ligeti, trei dintre cei mai mari compozitori ai secolului XX. Iannis Xenakis s-a născut în 1922, la Brăila, în Muntenia, György Ligeti în 1923, la Târnăveni, în Transilvania, iar György Kurtag în 1926, la Lugoj, în Banat. Cei trei au fost nevoiţi să părăsească de foarte tineri ţara natală, ca atâtea alte victime ale convulsiilor istorice care au marcat în mod tragic întreaga Europă a secolului XX.


Ansamblul „Prague Modern” reuneşte tineri muzicieni formaţi în Universităţile de lungă tradiţie muzicală din Cehia, majoritatea fiind solişti ai orchestelor simfonice din Praga. Responsabilitatea şi plăcerea artistică reală de a cânta muzica timpului lor i-au determinat să se implice în aventura „Prague Modern”. Obişnuit de mai mulţi ani cu interpretarea repertoriului modern şi contemporan în toată bogăţia şi varietatea sa, de la Stravinsky la Boulez, de la Ligeti, Kurtag sau Berio la Xenakis şi Murail, „Prague Modern” are şi vocaţia de a pune în valoare compozitorii cehi de astăzi. Astfel, prin „comenzi”, creaţii sau portrete monografice, compoziţiile lui Marek Kopelent, Miroslav Srnka, Ondrej Adamek, Michal Rataj, Hanus Barton sau Jiri Katerabek au putut „să se nască” sau să fie (re)descoperite. De asemenea, pentru a se adresa unui nou public, dar şi pentru a lua parte la apariţia unor noi forme de spectacol viu, „Prague Modern” combină creaţia muzicală cu alte forme de expresie artistică contemporană (arte vizuale, film, video, literatură, dans) prin intermediul unor proiecte care implică în special artişti cehi contemporani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter