Actualitate

Emisiune în memoria lui Alex Leo Şerban

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/10_ziua/12 alex-leo-serban.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />TVR Cultural va difuza astăzi ultima emisiune „Literatura de azi” la care a fost invitat criticul de film şi eseistul Alex Leo Şerban.</p> <p> </p>

 

Emisiunea a fost înregistrată anul trecut, pe 22 noiembrie. Alex Leo Şerban a fost o prezenţă nelipsită la TIFF, alături de Tudor Giurgiu şi Mihai Chirilov. De altfel, el a fost jurnalistul cultural care a contribuit cel mai mult la mediatizarea „generaţiei aşteptate” de regizori români. Alex Leo Şerban a moderat în perioada 2005-2006 emisiunea „Fotograme” de la TVR Cultural.


Jurnalistul a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, „International Visitor” în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004. Din anul 1982, a fost prezent cu critică de film, eseuri, poezie, proză şi traduceri în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti. A fost singurul critic român invitat în emisiunea „Double Je” a lui Bernard Pivot, în 2004, an în care a prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra. În 2007, a curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc „Romanian Cinema: A Journey”, organizat de ICR Londra, şi retrospectiva „Shining Through a Long, Dark Night” de la Lincoln Center (2008).

De asemenea, Alex Leo Şerban a fost membru în conducerea Centrului Soros Bucureşti, a Consiliul Europei Strasbourg, a Fundaţiei ProHelvetia şi EuroArt, dar şi în juriile mai multor festivaluri de film (FIPRESCI: Londra, Lisabona, Salonic; TIFF, DaKINO, Alter/Native, Anonimul), iar în perioada 2007-2010 a fost consilierul de selecţie al Festivalului Filmului European. În ianuarie 2008, a fost ales - în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro - ,,Criticul de film preferat al cinefililor români”.


Comemorarea lui Alex Leo Şerban va avea loc în această după-amiază, la Uniunea Scriitorilor, iar incinerarea sa va avea loc mâine.

Ultimele Stiri
abonare newsletter