Actualitate

Proiect: mai mulţi bani pentru medicii „drăguţi”

<p />Ministerul Sănătăţii va începe un program pilot prin care angajaţii din spitale vor primi stimulente financiare din partea autorităţilor locale, urmărindu-se în acest fel oprirea migraţiei cadrelor medicale către spitalele din străinătate.

Pentru început, programul se va derula în judeţele Bihor, Brăila, Hunedoara şi Satu Mare, iar Ministerul Sănătăţii a realizat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru punerea în aplicare a acestui proiect. „Se impune crearea cadrului legal pentru acordarea unor venituri suplimentare personalului de specialitate medico-sanitar, pentru a evita exodul acestora în afara ţării, prin stimularea financiară”, se arată în proiectul de ordonanţă. eniturile suplimentare în bani se vor acorda lunar sau trimestrial, în funcţie de alegerea autorităţilor locale.

Stimulentele financiare vor fi acordate pe baza unor criterii cum ar fi comportamentul personalului medico-sanitar faţă de pacienţi, prin chestionarea celor din urmă. Se va ţine cont şi de existenţa unei relaţii informaţionale corecte şi transparente între personalul medico-sanitar şi pacienţi. Printre criterii se numără şi timpul de aşteptare al pacienţilor programaţi la ambulatoriile de specialitate şi numărul de solicitări ale pacienţilor pentru un anumit medic, în raport cu media solicitărilor pe medici din ambulatoriu şi spital. De asemenea, la acordarea stimulentelor se va ţine cont şi de numărul procedurilor şi tratamentelor medicale noi învăţate şi aplicate în activitatea spitalicească, dar şi de rata reinternărilor în primele 72 de ore de la aplicarea unui tratament în spitalizare de zi sau spitalizare continuă.


Perioada desfăşurării fazei pilot va fi pâna la 31 decembrie 2011 iar după finalizarea acesteia, în funcţie de rezultate, Ministerul Sănătăţii poate propune Guvernului extinderea programului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter