Actualitate

Comisarul-şef Robinson, poliţist în Congo

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/18_ziua/08 robinson ruja.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Un clujean i-a învăţat meserie pe poliţiştii congolezi.</p> <p />

Comisarul-şef Robinson Ruja, actualmente profesor la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca, este unul din puţinii poliţişti care se pot lăuda că i-au învăţat meserie pe colegii din Congo, Suedia sau Rusia.

 


Ruja Robinson este unul din cei mai experimentaţi ofiţeri de poliţie clujeni, cu peste 20 de ani de experienţă, el fiind unul din cei care au pus bazele Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Cluj. Totuşi, ceea ce-l face special este că, timp de doi ani, a participat la misiunea de menţinere a păcii sub egida ONU din Congo, rolul său fiind acela de a-i pregăti pe poliţiştii congolezi şi a-i forma pedagogic pe ceilalţi membri ai misiunii care a cuprins efective din Rusia, Suedia, Franţa, Camerun sau Nigeria.

 


La început, formator de formatori

 


În 2008, statul român a trimis 13 polişti români pentru sprijinirea procesului de menţinere a păcii în Congo. „Rolul nostru principal era de a-i învăţa pe poliţiştii din republica africană tainele meseriei. Totuşi, în primul an de misiune am îndeplinit rolul de formator de formatori. Adică, în condiţiile în care eu eram şi profesor, am avut rolul de a-i învăţa pe ceilalţi colegi din cadrul misiunii un modul pedagogic, pentru ca mai apoi aceştia să poată să le predea poliţiştilor congolezi din oraşele republicii. Toţi poliţiştii care veneau în Congo aveau calitate de experţi pe domeniile lor, una din condiţiile principale pentru a participa la misiunile ONU era să ai cel puţin cinci ani de experienţă în domeniul respectiv. Pe lângă această calitate, poliţiştii trebuiau să o dobândească şi pe cea de formator. În condiţiile în care aveam misiuni de consiliere a poliţiştilor congolezi, pe care îi sfătuiam cum să-şi îmbunătăţească statut profesional, ofiţerii trebuiau să aibă şi calitatea de profesor. Or, în condiţiile în care eu eram singurul dascăl dintre toţi cei 350 de poliţişti prezenţi, se punea problema să-i pregătim pentru a putea să susţină o prelegere sau o lecţie. În acel moment eu nu am avut contact cu poliţiştii congolezi, ci doar cu cei internaţionali, eu împreună cu un coleg ivorian având rolul de a-i pregăti pe toţi poliţiştii care veneau în cadrul misiunii ONU”, povesteşte Robinson Ruja.

În al doilea an al misiunii, el a îndeplinit partea de personal, logistică şi administraţie pentru două şcoli de poliţie din preajma capitalei Kinshasa. „Practic, în şcolile cu pricina se derulau cursuri de perfecţionare ale agenţilor şi ofiţerilor de poliţie, cursuri care se derulau timp de aproximativ trei luni. Rolul meu era acela de a pregăti suporturile de curs şi strategia după care se derula procesul de învăţare”, îşi aduce aminte comisarul-şef.


 

Sărăcie lucie


 

Chiar dacă a reuşit să le transmită o mare parte din cunoştiinţele sale, lipsurile materiale şi logistice ale forţelor de ordine congoleze fac ca în republica africană fenomenul criminalităţii să fie încă „în floare”. „Republica democrată Congo este în momentul de faţă una din cele mai sărace ţări de pe glob. Acest lucru se simte şi la nivelul poliţiei din republică. Spre exemplu, un maior câştigă în medie 40 de dolari pe lună, în condiţiile în care un salam bun costă 30 de dolari, iar un ziar 3 dolari”, explică Robinson Ruja. Mai mult, poliţistul clujean povesteşte că în Congo dotările materiale lipsesc cu desăvârşire, iar unele secţii de poliţie îşi desfăşoară activitatea în containere. De altfel, şi aparatura şi logistica sunt cât se poate de învechite. „Mai mult, chiar dacă în trecut a existat o academie de poliţie, aceasta şi-a închis activitate în ultimii ani, cei mai mulţi ofiţeri fiind absolvenţii unor şcoli superioare, fie din celelalte ţări africane fie din Franţa”, povesteşte Robinson Ruja. El s-a întors din misiune anul trecut iar în prezent predă la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter