Actualitate

Bisericile, castelele şi muzeele Clujului, promovate printr-un proiect european

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/18_ziua/03 nec tudor salagean mihaela tripon nec victor popa conf proiect clujul peisaj cultural rp 05.jpg" border="0" style="float: left; margin: 5px;" />Consiliul Judeţean Cluj a lansat ieri oficial proiectul european “Clujul – peisaj cultural”, care îşi propune să promoveze potenţialul turistic şi cultural al judeţului.</p> <p />

Consiliul Judeţean colaborează cu Asociaţia „Patrimonium Transsylvanicum” pentru proiectul “Clujul – peisaj cultural”.

 


Valoarea totală a proiectului este de peste 850.000 de lei. Valoarea eligibilă este de aproximativ 690.000 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 676.480 de lei. Cofinanţarea beneficiarului este în valoare de 13.805 lei, iar valoarea TVA suportată din bugetul judeţului Cluj ajunge la 163.510 de lei.

„Prin acest proiect ne propunem să edităm o serie de albume şi pliante, dar să realizăm şi un site web, filme documentare şi spoturi publicitare. De asemenea, se va participa la două târguri naţionale de turism la Bucureşti, în lunile octombrie şi martie”, a informat coordonatorul proiectului, Mihaela Tripon.


Printre obiectivele care vor fi promovate prin intermediul proiectului se numără: Domeniul de la Ciucea, Cetatea din Bologa, Castelul Bánffy din Răscruci, Castrul roman Potaissa, Biserica din localitatea Feleacu, Biserica din localitatea Vad, Biserica Reformată -Calvină din Mănăstireni, Biserica de Lemn din Nicula, Biserica reformată calvină din comuna Sic, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei – Colecţia de Istorie a Farmaciei. Obiectivele ce vor fi promovate au fost selectate de specialiştii Asociaţiei „Patrimonium Transsylvanicum”.

 


Predomină bisericile

 


„Am pornit de la dorinţa de a cuprinde pe cât posibil toate epocile istorice. Am urmărit şi o distribuţie geografică unitară pe toată raza judeţului Cluj. Predomină bisericile pentru că judeţul Cluj are un potenţial foarte mare în acest domeniu”, a arătat istoricul Tudor Sălăgean, reprezentantul Asociaţiei „Patrimonium Transsylvanicum”. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean şi, totodată asistentul de proiect Victor Popa a anunţat că o parte dintre albumele, pliantele, broşurile şi CD-uri ce se vor realiza în cadrul proiectului vor putea fi utilizate la punctele de informare turistică pe care forul judeţean intenţionează să le amenajeze la intrările şi ieşirile din judeţ, dar şi în Cluj-Napoca. El a precizat că proiectul privind punctele de informare turistică nu a fost nici un moment abandonat, ci doar amânat din pricina constrângerilor bugetare.


Se pregătesc şi alte proiecte

 

„Acest proiect este foarte important pentru judeţul nostru deoarece completează în mod fericit proiectele derulate de administraţia judeţeană şi care au în vedere promovarea şi valorizarea patrimoniului cultural şi turistic al Clujului. Derulăm în acest moment proiectul care are în vedere reabilitarea infrastructurii de acces în zona montană a judeţului. Am susţinut implementarea proiectelor care au avut în vedre reabilitarea sistemului de băi sărate, dar şi a Salinei Turda”, a transmis şi preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe.

Ultimele Stiri
abonare newsletter