Actualitate

Robot-cosmonaut pentru terapia copiilor autişti

<p /><img src="documente/stories/04_aprilie/20_ziua/04-robot-nao-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />După Probo, robotul-elefant, copiii din Cluj care suferă de autism îl vor întâlni pe Nao, robotul-cosmonaut.

 

Echipa de specialişti de la Catedra de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Cluj-Napoca continuă cercetările efectelor terapiei cu roboţi asupra afecţiunilor din spectrul autist.


 

Psihoterapeuţii vor folosi un robot numit Nao, care are formă umanoidă şi arată ca o jucărie, mai precis ca un cosmonaut, şi care poate executa o serie de mişcări. Potrivit şefului catedrei, Daniel David, Nao va fi adus la Cluj-Napoca din Franţa şi cu ajutorul lui se vor testa abilităţile de imitaţie ale copiilor care vor participa la studiu.


 

Micuţii vor învăţa să imite


 

Copiii care vor interacţiona cu Nao vor învăţa cum să imite. “Autismul are trei categorii de probleme majore - de comunicare, de interacţiune socială şi de comportamente repetitive. Robotul anterior, Probo, s-a focalizat pe dezvoltarea comunicării, iar Nao va fi utilizat pentru a investiga componenta de interacţiune socială, pe abilităţile de imitaţie. Ne interesează imitaţia, deoarece copiii care au tulburări de autism au dificultăţi în a imita alte persoane sau a înţelege imitaţia ca proces. Ori imitaţia este una dintre componentele psihologice fundamentale care stă la baza interacţiunii sociale şi a învăţării sociale”, a precizat David.


Cercetările se vor desfăşura la sediul Centrului de Autism Transilvania, unde robotul Nao va imita mişcările pe care le face copilul pentru a se vedea reacţia acestuia. Astfel, psihoterapeuţii vor afla mai multe despre cum percepe copilul cu autism această imitaţie, dar vor încerca şi să-i înveţe pe micuţi ce este imitaţia şi să-i determine să o accepte. În cea de-a doua fază, copilul va fi îndemnat să îl imite el pe robot.

“Nao va efectua anumite mişcări, iar copilul cu autism îl va imita. Prin exerciţii repetate, vom încerca să îl facem pe copil să priceapă rolul important al imitaţiei, să înceapă şi el să imite diverse comportamente, sperând că vom generaliza nu doar în interacţiunea copil-robot, ci şi pentru mediul social, copil-părinţi'', a precizat Daniel David.


 

Înainte de Nao a fost Probo

 

Acesta este al doilea studiu cu roboţi în cazul copiilor care suferă de afecţiuni din spectrul autist. Primul studiu a avut loc în luna februarie, când doi cercetători belgieni au adus la Cluj un robot de 70 de centimetri, cu înfăţişare de elefant, de culoare verde, care putea comunica, prin intermediul unui soft, cu copiii, folosind formule de salut şi spunându-le poveşti.

Daniel David a explicat că una dintre problemele specifice copiilor care au asemenea afecţiuni este aceea că interacţionează greu cu oamenii deoarece îi sperie multitudinea de expresii faciale de care este omul capabil. Acest lucru îi face pe micuţii care au autism să creadă că nu pot controla lumea înconjurătoare şi să aibă un comportament retras.

“Copilul care suferă de tulburări de autism interacţionează mai uşor cu roboţi decât cu oameni. Cu robotul Probo, care nu avea formă umanoidă, copiii au interacţionat foarte uşor, iar rezultatele au fost interesante. Vom vedea dacă rezultatele vor fi similare şi cu Nao”, a mai spus Daniel David.

Studiul se va desfăşura timp de zece zile, urmărind comportamentul câtorva dintre copiii de la Centrul de Autism Transilvania - asociaţie formată de părinţii micuţilor care suferă de afecţiuni din spectrul bolilor autiste. Nao a fost construit în 2005 de compania Aldebaran Robotics, are 60 de centimetri înălţime şi poate executa destul de multe mişcări.     Agerpres

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter