Economie

Primăvară optimistă pe piața imobiliară clujeană

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/03/05-erimescu.jpg" border="0" align="right" />Preţul apartamentelor din Cluj-Napoca a înregistrat în martie cea mai mare creştere din ţară.</p>

După un început de an care a consemnat două luni de scădere consecutivă a pieţei imobiliare, a venit şi „revigorarea de primăvară”. Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au crescut în martie cu 0,6%, după o scădere de 0,8%, respectiv 0,6% înregistrată în primele două luni ale anului, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

Creşterea, deşi puţin semnificativă procentual indică trezirea pieţei, potrivit directorului general Welt Imobiliare. „În general în martie piaţa e puţin mai dinamică decât în lunile de iarnă, dar putem vorbi de o redresare lentă a pieţei, marcată prin o creştere a preţuilor, care va fi continuată şi în luniile următoare”, spune Valentin Teodorescu.

Preţul mediu este acum de 940 euro/mp util, cu 5% mai mic decât cel înregistrat în urmă cu 12 luni, diferenţa fiind cea mai mare la nivel de oraş înregistrată în ţară.
„În ultimele treizeci de zile, cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Ploieşti, iar cea mai mare creştere la Cluj-Napoca. Preţurile apartamentelor vor mai cunoaşte oscilaţii în acest an, fiind foarte sensibile la semnalele economice, dar şi politice. Astfel, modificări legislative cu impact asupra economiei sau adoptarea unor măsuri ce vizează creşterea veniturilor populaţiei, ca reducerea CAS de pildă, vor avea un impact şi asupra preţurilor locuinţelor”, subliniază Adrian Erimescu (foto), directorul general imobiliare.ro.

Apartamentele noi au impus majorarea


Tendinţa de creştere a fost dată de evoluţia segmentului nou, unde preţul mediu cerut a a înregistrat o creştere de 2,1% în ultimele treizeci de zile, ajungând la valoarea de 895 euro/mp util. Faţă de anul trecut, pe acest segment înregistrându-se o diferenţă de aproape 8%.

Nu la fel de solicitate au fost apartamentele din blocurile construite înainte de 1990, situaţia determinând o scădere a preţurilor. Astfel, pe acest segment s-a ajuns la o valoarea medie de 975 euro/mp util, diminuată cu 0,3% faţă de luna februarie şi 2,3% faţă de acum 12 luni.

Tendinţele s-au manifestat diferit şi pe categorii de apartamente, potrivit portalului. În cazul garsonierelor, a fost constatată o creştere a preţului mediu solicitat de 0,8. Apartamentele vechi cu două şi trei camere au înregistrat însă o scădere de 1%, respectiv 0,5%. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute pentru apartamentele vechi se apropie din ce în ce mai mult de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 2,5%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter