Economie

Ouăle nu se mai scumpesc până la Paşte

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/03/05oua de paste_ft 02.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Chiar dacă cererea creşte semnificativ înaintea sărbătorilor, deţinătorii de ferme de păsări din judeţ promit că nu vor profita de situaţie.</p>

Atât producătorii, cât şi magazinele îşi freacă palmele cu gândul la sărbătorile pascale, cele mai mari consumatoare de ouă de pe parcursul anului. Aceştia şi-au făcut deja strategii de preţ pentru perioada următoare, care, din fericire pentru cumpărători, nu anunţă noi majorări de preţuri, unii dintre comercianţi mergând chiar pe o scădere a acestora.

„M-am pregătit cu un stoc de ouă pentru a nu creşte preţul. Voi păstra oferta cu care vând acum angro, de 0,45 lei+TVA pe bucată”, spune Gavril Pop, deţinătorul unei ferme în Coruş. Aceeaşi strategie o anunţă şi administratorul firmei clujene Siamond Prod. „De sărbători nu vor creşte preţurile, chiar dacă cererea este mai mare decât în celelalte perioade ale anului”, adaugă acesta.

Directorul Oncos mizează pe vânzări consistente marcate de o fidelizare a cumpărătorilor prin reducerea preţului. „Eu sunt convins că cerere o să fie. De Paşte, oul este un element de tradiţie, la români. Tocmai pentru a fi alături de clienţii noştri, am redus preţul de la 0,65 de lei la 0,59 şi intenţionăm să îl păstrăm până după sărbători”, afirmă Petrică Costin, directorul general al grupului.

Oul, sigur mai ieftin peste două săptămâni

Căderea cererii, în perioada imediat următoare sărbătorilor va aduce şi o scădere a preţurilor în opinia producătorilor. „E normal ca preţul să scadă după Paşte. Românii îşi cheltuie, de regulă, toţi banii pe haine şi mâncare de sărbători, motiv pentru care cererea se duce în cap după aceea, iar preţul urmează acelaşi trend”, afirmă Petrică Costin, director general Oncos.

Reducerea nu va fi, totuşi, una consistentă astfel încât să ducă la o egalare a preţului de la începutul anului, procentul în minus variind în jurul lui 10%, potrivit deţinătorilor de ferme de găini consultaţi de Monitorul de Cluj.

Acum o lună oul încondeiat ne-ar fi costat la jumătate

Preţurile ouălor de găină au crescut cu 50% la sfârşitul lui februarie, ca urmare a intrării în vigoare a prevederii Uniunii Europene prin care crescătorii nu mai pot vinde ouă până nu modernizează cuştile găinilor, în aceste condiţii, oferta scăzând puternic.

Potrivit Ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, creşterea s-ar fi datorat şi speculării situaţiei de către marile magazine.

„Supermarketurile ajung uneori la marje de profit de 40% în cazul produselor alimentare, ca şi în cazul ouălor, probabil, mai mult decât câştigă producătorul. Un ou este acum 35 de bani la producător, iar pe piaţă este 1,1 lei. Diferenţa este o marjă pe care şi-o împart diferiţi participanţi la lanţul de livrare pe piaţă”, spunea Fuia după explozia preţului.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter