Economie

România este pe locul doi în Europa la numărul de oi

<p />România, situată pe locul al doilea în Europa din punct de vedere al efectivelor de oi, exportă în acest an, numai din judeţul Sibiu, considerat cel mai renumit pentru carnea de miel, 400.000 de miei, adică 80 % din total, majoritatea spre vestul Europei, dar şi spre ţări arabe.

Totuşi, oierii sibieni sunt nemulţumiţi că autorităţile române nu îi ajută să exporte în Turcia, cea mai profitabilă piaţă de consum de carne de miel, unde producătorii români speră de ani de zile „să dea lovitura”, a declarat ieri, Marcel Andrei, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Sibiu.

„De pe la noi din judeţ, vor fi 500.000 de miei, din care vor pleca la export 400.000. (...) Nemţii au devenit consumatori de carne de miei, iar noi ţintim piaţa germană, pentru că suntem pe locul doi în Europa la efectivele pe care le avem. Mieii sibieni nu merg la export doar pe piaţa europeană, ci şi pe cea arabă. Nu este diferenţă de câştig. Noi trimitem spre Bulgaria, dar şi Iordania. Nu putem exporta în Turcia. În Turcia, mieii din România nu pot nici să tranziteze, decât pe calea aerului. Medicii sunt stat în stat. Ar fi o piaţă foarte bună pentru noi, Turcia”, a precizat Marcel Andrei.

Acesta a explicat că cei 400.000 de miei sunt exportaţi de marii producători de miei din judeţul Sibiu de nevoie, pentru că românii consumă carnea de miel doar de Paşte, iar consumul este în scădere, proporţional cu puterea de cumpărare populației.

Ultimele Stiri
abonare newsletter