Economie

Ce văd turiştii străini în Transilvania şi „ne scapă” nouă?

<p><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/11/03-cetatea-bologa.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />În timp ce românii merg în număr tot mai mare „să zacă” la soare pe ţărmuri îndepărtate, ţara şi tradiţiile noastre devin din ce în ce mai atractive pentru străini.</p>

Recenta vacanţă rustică petrecută de prinţul Harry, mezinul familiei regale a Marii Britanii în Transilvania este încă o dovadă a potenţialului turistic al României. Din păcate însă, „chimia” dintre turist şi meleagurile autohtone pare a se înfiripa doar dacă acesta vine de peste hotare.

„Este o problemă de educaţie şi de lipsă de încredere. Avem un stil propriu de a nimici ceea ce e al nostru şi de a scoate în faţă doar aspectele negative, de a denigra turismul românesc”, explică Lucia Morariu, director general al agenţiei clujene Eximtur.

Prezentarea turismului autohton, dintr-un singur unghi, cel al neajunsurilor este completată de miopia românilor, care nu văd potenţialul de sub nas, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) zona Nord-Vest, Martin Bikfalvi.

„În momentul de faţă, România, şi în special zona Transilvania, este unul dintre puţinele locuri în care se păstrează datinele strămoşeşti. Noi părem a fi mult prea aproape pentru a le acorda atenţie. Cred că, abia după ce acestea vor dispărea vor începe să ne lipsească, iar, din câte ştiu eu, interesul pentru conservarea acestora lipseşte. Beneficiem de o comoară pe care o putem folosi în atragerea străinilor în zonele rurale unde obiceiurile şi portul popular s-au menţinut, dar nu-i acordăm mare importanţă”, spune Bikfalvi.

 


Ce se poate vizita în judeţul nostru?

Slaba promovare a obiectivelor locale, face ca, nici măcar clujenii să nu ştie ce se poate vizita în judeţul nostru.

Printre exemple de „atracţii necunoscute”, valoroase, însă, din punct de vedere istoric se numără cetatea Bologa, situată la aproximativ 60 de km de Cluj-Napoca, pe drumul spre Oradea, care datează din secolul al XIV-lea, fiind una dintre cele mai importante fortificaţii ale Transilvaniei medievale, scena unui număr mare de evenimente istorice importante.

Un alt obiectiv turistic, de existenţa căruia ştiu foarte puţini clujeni este castrul roman Potaissa, situat la marginea oraşului Turda, pe platoul numit Dealul Cetăţii, ridicat de împăratul Marcus Aurelius în timpul războaielor marcomanice, în anul 168.

Printre ilustrele necunoscute se mai numără şi Biserica din localitatea Feleacu, muzeul memorial Octavian Goga sau Biserica din localitatea Vad.

Ultimele Stiri
abonare newsletter