Economie

Martie, luna insolvenţelor clujene

<p /><img src="documente/stories/2012/04_aprilie/13/faliment.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Faţă de primele două luni ale anului, numărul insolvenţelor s-a dublat în judeţ.

Deşi, Bucureşti-ul are de 5 ori mai multe persoane juridice decât Clujul, judeţul nostru a înregistrat în martie 102 intrări în insolvenţă, număr identic cu cel cotabilizat în capitală.

Cifra este un record al acestui an pe plan local, în ianuarie intrând în incapacitate de plată 64 de persoane juridice, iar în februarie 42.

Cifrele sunt îngrijorătoare şi raportat la 2011, când media s-a situat în jurul a 50 de cazuri.

„E normal, de obicei în martie, aprilie se întocmesc şi depun bilanţurile şi se vede care sunt roadele muncii, că sunt multe facturi neplătite, că afacerea nu dă randament. De altfel, faptul că multe afaceri nu merg se poate vedea cu ochiul liber”, spune Mircea Maier, manager general al firmei de consultanţă EvoTrend.

Domenii cu probleme

Cele mai multe societăţi care s-au confruntat cu dificultăţi financiare sunt cele din domeniul comerţului, care sunt, de altfel şi cele mai numeroase de pe piaţă, la nivel naţional numărul cazurilor crescând de la aproape 300 la 463 într-o singură lună. Şi construcţiile au rămas fără bani în martie, dublându-şi intrările în incapacitate de plată.

De un scut protector par a beneficia firmele care oferă servicii medicale, pe tară contabilizându-se un singur caz, în scădere faţă de februarie când erau consemnate 4 situaţii de intrare sub incidenţa Legii 85/2009. Nici operatorilor de intermedieri financiare şi asigurări nu le merge rău, în februrie înregistrându-se zero cazuri, iar în martie unul.


Primele două luni au fost mai bune decât anul trecut

Clujul se situa, potrivit statisticii pe ianuarie şi februarie, cu 10% mai bine decât în 2011. De o mai bună gestionare a fluxurilor monetare dădeau dovadă şi întreprinzătorii din alte judeţe, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă reducându-se cu circa 10%, la 2.608, de la 2.890 în perioada similară a anului trecut, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Cresc şi insolvenţele şi înregistrările

Numărul înmatriculărilor a crescut cu 60% în primele două luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar în ianuarie şi februarie au fost înfiinţate peste 1600 de firme în judeţul nostru, faţă de 742, câte se înmatriculau în primele două luni ale lui 2010, potrivit datelor furnizate de ONRC.

„Sunt multe cazuri, în care se abandonează o firmă aflată în dificultate şi se încearcă deschiderea alteia, la înregistrarea unei noi societărţi recurgând şi cei care vor să se păstreze sub pragul peste care ar deveni plătitori de TVA”, explică Mircea Maier situaţia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter