Economie

ANAF: Tot mai multe firme nu-şi plătesc datoriile către stat, intră în insolvenţă sau devin inactive

<p><strong><span style="margin: 0px; padding: 0px; position: static; cursor: auto; color: #333333; text-decoration: none; border: medium none;"><img src="documente/stories/08_august/19_ziua/07%20bani-si-facturi.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" /> Firmele au revenit la tendinţa înregistrată mai ales în anii 1997-1998 de a apela la creditul fiscal, respectiv de a nu-şi plăti datoriile către stat, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le recomandă să se îndrepte către creditul bancar, a declarat Mihail Constantin, vicepreşedinte ANAF. </span></strong></p>

"Din cauza gradului ridicat de îndatorare al firmelor fiscul este foarte vulnerabil şi scoate cu greu banii de la firme. Atunci când se execută bunurile acestora, toate sechestrele stau şi-şi pierd din valoare pentru că nu există apetit de cumpărare pe piaţă", a afirmat Constantin la o conferinţă pe teme economice organizată la BNR.


El a arătat că ANAF începe să treacă de la profilul economic pe care ar trebui să îl aibă la profilul juridic, angajând în ultima perioadă tot mai mulţi jurişti pentru a reprezenta instituţia în litigii cu firme.

Constantin a spus că ANAF se confruntă şi cu multe intrări în insolvenţă, prin care firmele se protejează faţă de fisc şi creditori, şi cu o tendinţă de "abandonare" a societăţilor comerciale, prin intrarea în inactivitate.


În plus, el a arătat că "circuitele evazioniste" reuşesc să se replieze tot mai rapid, creând astfel dificultăţi instituţiei de a recupera datoriile.

Prin programul de reformare a instituţiei, programat pentru următorii patru ani, ANAF vizează să atingă un grad de conformare al contribuabililor de 92%, de la circa 80% în prezent, potrivit reprezentantului Agenţiei.


În ţările dezvoltate indicatorul se situează la 94% din populaţie.

"Atunci când 94% din cetăţeni se conformează voluntar (la plăţile către fisc, n.r.) doar 6% au probleme. La noi procentajul de 20% de contribuabili cu probleme implică o muncă anevoiască pentru ANAF, ceea ce poate determnina blocaje în activ noastră", a mai spus Constantin. Mediafax

Ultimele Stiri
abonare newsletter