Economie

Preţurile produselor alimentare au luat-o la goană

<p /><strong><img src="documente/stories/2012/10_octombrie/11/07-piata taranului_a.g._6.jpg" border="0" align="left" />Maratonul s-a reflectat imediat în rata inflaţiei, care a atins în septembrie 5,33%, maximul din acest an.</strong>



Seceta şi criza politică au crea o combinaţie de-a dreptul fatală pentru puterea de cumpărare a românilor, ducând la creşteri semnificative de preţ, în condiţiile în care veniturile s-au menţinut relativ constante.

Leul şi-a pierdut serios din putere atât din cauza creşterii cursului valutar, care a determinat scumpirea bunurilor care aveau preţurile în euro, cât şi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, care au dus, în unele zone la distrugerea culturilor şi implicit la majorarea preţurilor produselor agricole.
Prin urmare, cele mai afectate de majorări au fost produsele alimentare, astfel că, aceeaşi sumă de bani cu care mergeam acum trei luni la cumpărături ne asigură în unele cazuri cu până la 20% mai puţine produse.

Producătorii clujeni acuză creşterea costurilor

„Pot să spun că la produsele noastre, respectiv ouă şi carne de pasăre, creşterea pleacă de la furaje, care s-au scumpit cu aproximativ 20%. Noi am încercat să ţinem preţul cât mai jos, astfel că majorarea preţurilor la carne de pasăre şi la ouă nu s-a ridicat la nivelul creşterii costurilor”, spune Petrică Costin, directorul general Oncos.
Majorarea cheltuielior a fost resimţită şi de procesatorii de lapte. „Seceta a scăzut producţia de lapte, determinând o creştere a preţului de 40-50%. Astfel că ma fost nevoiţi să creştem preţurile la produsele, cu 10-15%”, adaugă Vasile Naş, director Bonas Dezmir.
Potrivit directorului carmangeriei Cosm-Fan din Apahida, în calea unor majorări mai mari de preţ stă imposibilitatea oamenilor de a le suporta. „Preţurile la carne nu au crescut chiar cu 30% cum se zice, ca dovadă că şi preţurile la mezeluri au crescut, însă doar cu câteva procente. Fiecare doreşte să crească preţul, însă depindem şi de cerere, oamenii nu-şi permit să dea mai mult cu 30%, în acest moment, pe carne, sau produse din carne”, explică Cosmin Moldovan, deţinătorul carmangeriei din Apahida.

Dobânda de referinţă sub nivelul inflaţiei

„Statul este interesat să ţină jos inflaţia deoarece este unul dintre criteriile de accedere în zona euro şi totodată un plus în atragerea investitorilor. Prin urmare, cel mai probabil că vom asista la creşterea dobânzii de referinţă de către BNR, deoarece în acest moment este sub nivelul inflaţiei”, explică analistul economic clujean, Mihai Mândruţiu.
Vă reamintim că rata de politică monetară se află acum la un minim istoric de 5,25%, în condiţiile în care rata anuală inflaţiei a ajuns în septembrie la maximul din acest an, de  5,33%.

Ce a dus inflaţia la maxim?

„În luna septembrie 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 2,3%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%”, se arată într-un comunicat al INS.
Dintre alimente cel mai mult s-au scumpit legumele (cu 9,85% faţă de august), de departe cea mai mare creştere a preţurilor fiind consemnată la cartofi - 27,4%. Preţul fructelor a urcat cu 5,04%, iar cel al ouălor cu 7,23%.
În ceea ce priveşte mărfurile nelimentare, creşteri mai mari au fost consemnate la gaze (2,83%) şi combustibili (1,57%)
Astfel, „creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (octombrie 2011 - septembrie 2012) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2010 - septembrie 2011) determinată pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 3,1%”, arată INS în comunicat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter