Economie

Producţie mare de legume – intermediari îmbogăţiţi şi producători falimentaţi

<p />Federaţia Agrostar, care cuprinde 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii, avertizează că producţiile record din acest an aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau adevărate tunuri.

Producţiile mari obţinute anul acesta la legume aruncă producătorii în faliment în timp ce intermediarii dau adevărate tunuri, oferind un preţ foarte mic fermierilor, se arată într-un comunicat al Federaţiei Agrostar.

„Vrem ca oamenii să ştie că dacă s-au obţinut producţii mai mari ar fi putut să cumpere mâncarea la preţuri mai mici, însă acest lucru este imposibil din cauza intermediarilor pe care statul îi tolerează. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) îşi demonstrează încă o dată incompetenţa şi lipsa de voinţă de a face ceva pentru agricultori. Îi cerem ministrului Valeriu Tabără să renunţe la postura de spectator care nu poate să facă niciodată nimic sau să-şi prezinte demisia. Agricultura nu are nevoie de un ministru de decor, ci de unul care să se implice şi să ajute la valorificare poteţialului pe care România îl are”, declară preşedintele Agrostar Niculae Ştefan.


Soluţia Agrostar pentru depăşirea acestei probleme este ca MADR să vină în sprijinul agricultorilor printr-o legislaţie care să le faciliteze acestora accesul pe piaţă, cum ar fi: stimularea asocierii, încheierea de parteneriate cu consiliile judeţene şi primăriile, vizarea certificatelor de producător de către asociaţiile profesionale, astfel încât de aceste certificate să nu mai beneficieze intermediarii, reglementarea pieţelor volante şi a târgurilor de produse tradiţionale, în sensul de a putea vinde doar producători, nu şi intermediari.

Federaţia Agrostar a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 45.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Ultimele Stiri
abonare newsletter