Economie

Reuters: Europa emergentă se pregăteşte pentru contagiune cu scuturile de apărare ridicate

<p />Statele răsăritene din Uniunea Europeană îşi consolidează scuturile de apărare a economiilor, create în ultimii doi ani, pentru a se proteja de riscurile de extindere a crizelor datoriilor din Statele Unite şi zona euro, comentează Reuters, citat de Mediafax. 

Regiunea este mai bine pregătită din punct de vedere bugetar, iar cele mai mari riscuri sunt retragerile de capital şi impactul asupra comerţului, se arată în articol.

În pofida acordului de săptămâna trecută pentru susţinerea Greciei, persistă dubiile legate de solvabilitatea ţărilor periferice din zona euro şi incertitudinile legate de capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un acord de reducere a deficitului bugetar şi creştere a limitei de îndatorare, ceea ce a adus investitorii la limita răbdării.


După prăbuşirea Lehman Brothers, în 2008, vânzarea activelor riscante a dus la reducerea cu un sfert a valorii valutelor din Europa Centrală şi de Est faţă de euro, iar randamentele obligaţiunilor au atins maxime multianuale.

Liniile de credit către multe bănci au fost închise, iar Letonia, România şi Ungaria au fost nevoite să accepte programe internaţionale de sprijin financiar. Toate ţările din regiune, cu excepţia Poloniei, au intrat în recesiune.


De această dată, ţările din regiune, pornind de la Marea Baltică până la Marea Neagră, sunt mai bine pregătite, după ce şi-au asigurat finanţare pentru situaţii de urgenţă, au redus deficitele bugetare şi au luat măsuri preventive anticriză.

Dar canalele de contagiune, respectiv finanţarea statelor, sectoarele bancare, ieşirile de capital şi comerţul, reprezintă încă pericole.


Pericolul imediat este ca înrăutăţirea situaţiei în periferia zonei euro sau un default (incapacitate de plată) al Statelor Unite să determine investitorii să renunţe la activele riscante, ceea ce ar urca randamentele obligaţiunilor şi ar duce la deprecierea monedelor. “În cel mai pesimist scenariu, în care obligaţiunile SUA se vor prăbuşi după retrogradarea ratingului, impactul ar putea fi la fel de grav ca în 2008”, a declarat Nigel Rendell, analist la RBS.

Polonia şi România au încheiat acorduri preventive de finanţare cu FMI, pe care le pot accesa în caz de nevoie, iar Ungaria, care a naţionalizat în acest an fondurile private de pensii, dispune de rezerve. La fel şi Bulgaria, sub forma unor economii de 2,7 miliarde de euro constituite înainte de criză.


Aceste sisteme de apărare pot ajuta guvernele să îşi susţină sectoarele bancare. România şi Bulgaria fiind cele mai expuse, întrucât băncile din Grecia reprezintă 17%, respectiv 28% din sectoarele lor bancare, informează Reuters, citată de Mediafax.

Ultimele Stiri
abonare newsletter