Economie

Pro sau contra contabilitate simplificată?

<p><img src="documente/stories/08_august/01_ziua/07-contabilitate.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Ce înseamnă sistemul simplificat de contabilitate.</p>

Potrivit legii, pot folosi acest sistem firmele care au o cifră de afaceri sub 35.000 euro şi active mai mici de 35.000 euro.

Sistemul simplificat de contabilitate a revenit în atenţie prin publicarea în Monitorul Oficial al României a Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 2.239/2011.


Detaliile legislative cu privire la aprobarea, semnarea şi publicarea situaţiilor financiare, prevăzute în OMFP, au readus în atenţia reprezentanţilor instituţiilor direct influenţate oportunitatea modificărilor.

Unde intervine schimbarea


Sistemul simplificat de contabilitate presupune un set de reguli de bază privind evaluarea, înregistrarea elementelor patrimoniale utilizând un plan de conturi simplificat şi prezentarea acestora în situaţiile financiare anuale ce cuprind bilanţ şi cont de profit şi pierdere simplificate.

Conform prevederilor, pot alege ţinerea contabilităţii folosind sistemul simplificat persoanele juridice care în exerciţiul financiar precedent au îndeplinit următoarele două criterii: cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro. Totodată, contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte sau convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, iar răspunderea revine acestor persoane.


Argumente

Dumitru Matiş, decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a declarat pentru monitorul că nu are nicio rezervă în ceea ce priveşte modificările aduse ţinerii contabilităţii deoarece absolvenţilor de studii economice li se oferă pe parcursul anilor de studiu informaţiile necesare pentru a putea realiza fără probleme operaţiunile la firmele de dimensiuni reduse. Totodată el a motivat oportunitatea simplificării contabilităţii prin urmarea trendului întâlnit în ţările europene şi totodată a recomandărilor formulate de Comisia Europeană în acest scop.


Noile prevederi sunt susţinute şi de Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj. Augustin Feneşan (foto), preşedintele asociaţiei, a declarat pentru monitorul că „modificările vin ca răspuns la solicitarea asociaţiei, avantajul principal constând în costuri mai mici pentru firmă”. De asemenea, reprezintă o şansă pentru absolvenţi de a se forma la nivel de microîntreprinderi, a mai precizat acesta.

Contraargumente


Printre instituţiile care au manifestat rezerve încă de la includerea ideii sistemului simplificat de contabilitate în actul normativ prin care s-a modificat Legea Contabilităţii în primăvara acestui an se numără Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi (CECCAR). Dacă atunci reacţiile la modificări erau foarte dure, acum, acestea s-au transformat în simple îngrijorări. Sursa de nemulţumiri a CECCAR este în continuare faptul că absolvenţii de studii economice superioare pot să organizeze şi să ţină contabilitatea, precum şi să întocmească şi să semneze situaţiile financiare la firmele care au afaceri şi active de sub 35.000 de euro pe an. Până în prezent, doar membrii CECCAR puteau realiza toate cele patru operaţiuni.

“Ne îngrijorează impactul negativ al noilor reglementări asupra calităţii serviciilor contabile la aceste întreprinderi mici deoarece ele urmează să fie deservite de persoanele fizice necontrolabile şi necontrolate din punct de vedere al respectării standardelor de educaţie, calitate şi etică. Sunt deja cunoscute rigorile la care sunt supuşi membrii în legătură cu aceste trei comandamente fundamentale ale profesiei contabile, rigori care derivă din statutul CECCAR de membru al organismelor internaţionale cu sarcini de standardizare în domeniu (IFAC şi FEE).

Având în vedere cele spuse, sigur că e posibil să asistăm şi la o decredibilizare a „contabilului” în general având în vedere că astfel de persoane necontrolabile şi necontrolate pot să aducă prejudicii interesului public de care vorbeam mai sus”, a precizat într-un interviu publicat pe site-ul organizaţiei, preşedintele Consiliului Superior CECCAR, Marin Toma.

Ultimele Stiri
abonare newsletter