Politică

Investiţie importantă în termoficare

<p><img class="caption" src="documente/stories/03_martie/18_ziua/inaugurare-centrala-termica.jpg" border="0" alt="centrala termica" title="Centrala de pe strada Plevnei, inaugurată ieri, e una din cele mai moderne din ţară * Foto Radu Pădurean" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Beneficiarii noilor investiţii vor fi locuitorii cartierelor Gheorgheni şi Mărăşti.</p>

Regia Autonomă de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca a finalizat lucrările de extindere a instalaţiilor tehnologice de cogenerare din centrala termică de zonă de pe strada Plevnei nr. 68-70, prin montarea a două cazane de apă fierbinte, performante, de 16, respectiv 24 MW.

Investiţia de 2,4 milioane de euro a fost realizată în cadrul parteneriatului româno-german, alături de E-ON Ruhrgaz International AG şi Rheine Energie.


„Aşa cum am promis tuturor clujenilor, regiile noastre nu funcţionează ca să facă beneficiu, ci toate economiile se întorc către cetăţeni. Astăzi (ieri – n.r.) asistăm la inaugurarea unei părţi de centrale termice. Prin cele doi noi cazane vom reduce cheltuielile de producţie. Măsurat în bani, aceasta înseamnă 2,7 milioane de lei pe care îi dăm de la bugetul local, adică circa 10-11% din sumele pe care le dădeam pentru subvenţii. Aceşti bani nu-i retragem, merg în continuare către investiţii în aşa fel încât această regie care furnizează agent termic clujenilor să fie mai performantă şi să înregistrăm costuri mai mici la factură. De asemenea, această investiţie de 2,4 milioane de euro a fost făcută din veniturile proprii rezultate din sistemul de cogenerare a energiei. Practic, astăzi (ieri –n.r.) asistăm la îndeplinirea a două obiective: o poluare redusă şi cost redus la căldură”, a declarat primarul Sorin Apostu la inaugurarea investiţiei de pe Plevnei.

 


Una din cele mai performante instalaţii din ţară


La rândul său, directorul RAT, Emil Miron, a precizat că investiţia în cele două cazane va duce la o creştere a duratei de viaţă a sistemelor existente


„Am inaugurat o instalaţie de 40 de megawatti. Sunt două cazane de apă fierbinte, cu randament de 92%. Pe lângă cele două cazane de provenienţă austriacă, mai avem în dotare o staţie de tratare a apei extrem de performantă. Este una dintre cele mai performante instalaţii de acest tip din România. Ea va reuşi să asigure calitatea apei în reţelele de transport şi distribuţie în aşa fel încât vom creşte durata de viaţă a reţelelor de termoficare din zona Pata-Mărăşti”, a explicat Emil Miron. RAT a implementat sistemul de cogenerare în anul 1998, fiind primul furnizor de energie termică din ţară care, cu o investiţie iniţială de 3 milioane de euro, a realizat „insula de energie” Gheorgheni, producând în paralel energie electrică şi energie termică.

Printre avantajele sistemului de cogenerare se numără randamentul de producere a energiei termice şi electrice de peste 85%, reducerea consumurilor specifice de producere a energiei termice şi creşterea gradului de siguranţă în alimentarea cu agent termic a punctelor termice deservite. În perioada 2007-2009 s-au făcut investiţii de peste 33,5 milioane de lei în sistemul centralizat de termoficare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter